Tino Sanandaji: Om ni har anhöriga som drabbats av våld och fått vård i primärvården så existerar de inte enligt regeringen, problem solved!

| 28 januari, 2020

Lars Lindström har satt i system att ljuga om statistik & vägra rätta sig, vilket underminerar Expressen trovärdighet.

Som svar på min kritik menar hans vänliga kommentatorer att ”Tino kan pinka och å lägga sig”, ”Lille gråtmaskinen Tino, så liten han är”. Lars Lindström har åtminstone inte som sist grisat sig genom att kommenterat en nyhet om min döda mor med smiley och i samma andetag flinande önska mig ”glad midsommar!”, vilket vi får vara tacksamma för.

Låt oss fokusera på hans lögn om vårdstatistik, ett journalistiskt övertramp som bör etikanmälas om det inte rättas och påstår: “Statistiken över antalet personer som fått vård för våldsskador antyder att våldet mot både kvinnor och män har minskat dramatiskt”

Det är lätt att visa hur Lindström ljög i artikeln och i sitt svar.

1. Slutenvård är inlagda på sjukhus, en sjunkande kategori

2. Specialiserad öppenvård är t.ex. vård av läkare på akuten

3. Resten av öppenvården är primärvård såsom vårdcentraler

Socialstyrelsen redovisar 1 och ibland 1+2, men aldrig samtliga. Brå: ”Undersökningar visar att i storleksordningen 75 till 80 procent av alla patienter som vårdas för våldsskador utanför primärvården inte alls vårdas i slutenvården”

Lindtröms tog i smyg bort de flesta våldsoffer. När jag avslöjar detta ljuger han mer och påstår att jag försöker ”dribbla bort korten genom att påstå att de som misshandlats i stället får vård i den öppna vården. Men även inom den specialiserade öppenvården har skett en minskning”

Vänta nu. Varför bara prata om “specialiserad” öppenvård. Finns det inga offer i övriga öppenvården? Vi frågar Socialstyrelsen:

”I uppgifter som på förfrågan tagits fram inom Stockholms läns landsting framgår att närmare 47 procent av de patienter som under 2017 fick en diagnos inom diagnosgruppen T74, misshandelssyndrom (inklusive fysisk misshandel och sexuellt övergrepp) har erhållit vård inom en primärvårdsenhet. Dessa öppenvårdsbesök finns inte med i Socialstyrelsens register vilket ger ett stort bortfall”

Oj! Igår ljög Lindström och skar bort bort tre fjärdedelar av patienter, och i sitt försvar ljuger han och skär bort ca hälften.

Detta manipulerar kraftigt resultatet. När han bara räknar slutenvård år faller antal patienter med 44%, som han kallar en ras och bevis att brott faller. Men om man skulle lägga till specialiserad öppenvård (vilket han inte gjorde) faller det bara 16%, och ingen vet hur det ser ut om man la till all öppenvård.

Tur dock att justitieministern Morgan Johansson vågar stå upp för Lars Lindström och delar ett inlägg som på basis av påvisbara lögner påstår att brott faller. Om ni har anhöriga som drabbats av våld och fått vård i primärvården så existerar de inte enligt regeringen, problem solved!

Tino Sanandaji på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: