Opinionsläget i Sverige en politisk mardröm för Löfven

| 30 januari, 2020

Idag presenterade SVT/Novus sin väljarbarometer för januari. Det kan inte vara någon rolig läsning för den allsmäktige Löfven att ta del av den då den visar att Socialdemokraterna förlorat nära 500 000 väljare sedan valet 2018. Sedan den förhatliga JÖK:en bildades. Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström så är de stora vinnarna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Undersökningen gav också tillkänna att Moderaterna står och stampar på samma ställe som vid valet.

När Mats Knutson tar och analyserar läget så skriver han att JÖK:en har utvecklats till en politisk mardröm för Löfven. Socialdemokraterna har tappat närmare en halv miljon röster och han kan inte göra något åt det då avtalet med Centern och Liberalerna förhindrar detta.
Men jag säger att man kan ju inget annat förvänta sig, det är inget annat än att hans eget maktbegär som försatt honom i denna situationen.

Och Knutson precis som de flesta andra utanför regeringskansliet ser också att det hjälpte inte JÖK:en ett dugg med att försöka utestänga de så kallade ytterlighetspartierna från politiskt inflytande. För det är nu de som styr agendan inom inrikespolitiken. Det var de som styrde misstroendevotumet mot arbetsmarknadsministern och det var de tillsammans med den övriga oppositionen som gjorde att det blev mer pengar till kommunerna. Så man kan inte dra någon annan slutsats än att JÖK:en har misslyckats.

Och det är Socialdemokraterna som är den stora förloraren i detta maktspel, De har förlorat inte bara till Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, de har förlorat till alla partier. De övriga partierna i uppgörelsen ligger nästan kvar på samma siffror som vid valet. Det som Centerpartiet vunnit har Liberalerna förlorat och Miljöpartiet stampar vidare strax över riksdagsspärren. Knutson drar slutsatsen att det handlar om de kompromisser som Socialdemokraterna och Löfven tvingades acceptera för att få sitta kvar som statsminister som gör att Socialdemokraterna förlorat.

Men där håller inte jag riktigt med den gode Knutson. Visst kan väl kompromisserna ha sin del i det hela, men det som jag tror har haft störst inverkan och som även Knutson berör ytligt är migrationsfrågan och den allt mer ökande brottsligheten som ingen i regeringen kan ge något svar på. Det samtidigt som fler och fler inser att vi inte kan ha den politik som JÖK:en bedriver. Som när exempelvis Morgan Johansson står i nyhetssändningar och säger att vi är tvungna att ta emot ett visst antal kvotflyktingar när kommunerna skriker att vi har inte plats.

Det samtidigt som där kommer det ena förslaget efter det andra som kommer att göra det svårare för den svenska befolkningen som inte bor i städerna, när de i socialdemokratin knutit så starka band till ett parti som nog helst av allt skulle vilja stänga ner landsbygden. det trots att de inte säger det rent ut. Så enligt mig är det nästan konstigt att den en gång så statsbärande och välfärdsbedyrande partiet inte förlorat mer än 7,6 procent sedan valet.

Knutson skriver till slut att den före detta statsministern Göran Persson hade som ledstjärna att varje dag vinna slaget om mediebilden. Men när Löfven talar med dubbla tungor i bland annat migrationsfrågan så skapar det bara mer oro bland väljarna. Med det är väl det pris han får ta när han ska smörja Miljöpartiet för att undvika skapa gnissel i regeringssamarbetet.
Men nu frågar jag om det är värt det för Socialdemokraterna?
Är det värt det priset Löfven?

Knutson skriver nu också att noterbart är att uppgången för Sverigedemokraterna tycks vara bruten, men hat tillägger för denna gången. Hans förklaring till detta är att partiet under hösten och vintern i några uppmärksammade frågor deltagit i det politiska spelet och dessutom agerat understöd åt Moderaterna. Detta samtidigt som fokuset i den politiska debatten flyttats till områden där Sverigedemokraterna är betydligt svagare i än när det gäller migration och brottslighet.

Men har fokuset flyttats från migrationen och brottsligheten?
Jag skulle inte vilja säga det, för när man läser dagstidningarna eller för den delen när man lyssnar på debatterna i från riksdagen så är det nästan bara brottslighet och migration som det talas om. Kan det inte vara så att det är du Herr Knutson som vill flytta fokuset till andra områden då frågor om just migration och brottslighet inte gynnar det parti som du röstar på.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-forlorare-efter-ett-ar-med-lofvens-nya-regering
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-en-politisk-mardrom-for-lofven?fbclid=IwAR1IbzONA6-ooHAKuzWtZ7Y3ftysNL-hdzqNTIcE1VsLYIZxuq6JC9qargQ

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Opinionsläget i Sverige en politisk mardröm för Löfven

 1. mr Black

  Man glömmer bort det utmärkta initiativet med det nya partiet “Framåt Sverige” som är ett riktigt kommunistparti.
  Bort med identitetspolitiken och in med arbetarklassen, ni vet dom som bourgeois vänstern hatar mer än Donald Trump.

  Jag hoppas att Framåt Sverige tar tillräckligt med väljare för att förpassa (identitets)vänstern och mp till historiens soptipp eller bättre historien källsorteringskärl och komma in i riksdagen.

  Framåt Sverige återtar arbetarklassens ärbarhet och heder samt kommer att förändra hela spelplanen, vilken intresserad tid vi lever i.

 2. Ulf

  Vilken väljarbarometer skall man lita på om det nu finns någon som kan redovisa ett objektivt rättvisande resultat.Det verkar mer vara ett sätt att påverka opinionen i olika riktningar………..Kan ju inte vara riktigt att 24% skulle rösta på S om det vore val idag det låter helt otroligt orimligt eller är det nya väljarbasen hos bidrag(S)partiet som slår igenom alltmer ,ingen normal svensk vill väl ha S vanstyret kvar som säger sig göra landet bara bättre………?

Kommentarer är stängda.