IS-mammor är inte lämpliga föräldrar

| 31 januari, 2020

FOTO: MAYA ALLERUZZO / TT NYHETSBYRÅN

Jenny Wenngren skriver i AB att Sverige har påtagliga problem med att skydda barnen som sitter fast i al-Hol-lägret. Svenska barn som har mammor som anslutit sig till terrorsekten IS. Det rimliga menar hon är att vi tar hit både mammor och barn, och prövar dessa mödrars handlingar och eventuella skuld i svensk domstol. Varför då tänker jag? Wenngren skriver vidare att “om vi inte klarar av att hantera extremister klarar vi inte heller av att hantera potentiella säkerhetshot mot Sverige.”

Återigen tycks naiviteten få styra tanken. Wenngren måste ha levt isolerad i en by någonstans. Det är den enda rimliga förklaringen till att hon faktiskt inte redan förstått att Sverige INTE klarar av att hantera extremister eller säkerhetshot. Eller menar hon att hjälpa IS-terrorister tillbaka in i samhället, ge dem arbete, bostad och skyddad identitet är att hantera potentiella säkerhetshot? 

Och vad gäller barnen är det inte riktigt så enkelt. Många av barnen är hårt skolade i synen på islam och på otrogna ”kouffar”. De har fått en negativ syn på sitt hemland och de kommer att behöva följas, och kanske behandlas, under många år framöver. Är det något Sverige klarar av? 

Chris Forsne skriver klokt om det här på Ledarsidorna: 

“På franskt håll oroas man idag inte bara över de vuxna återvändande IS terroristerna utan också över hur effektivt man ska kunna avradikalisera de lite äldre ofta krigstränade barnen om de tillåts återvända. Hur kommer de som tagits tillbaka till Frankrike må om tio, tjugo år?”

“Vi har ingen aning, erkänner läkarna på Avicenne. Vi kan inte se in i deras huvuden, bara ha tilltro till dem och hoppas de inte rekryteras av IS senare.”

“Så kanske vore det en god tanke att ansvariga på svenskt håll försöker ta del av de franska erfarenheterna innan de bestämmer sig för att agera – kanske återigen naivt?”

https://ledarsidorna.se/2019/04/is-barnen-tidsinstallda-bomber/

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/e8BBrM/is-mammor-ar-inte-lampliga-foraldrar

Regeringen måste värna al-Hol-barnens rättigheter


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp