Grovt rån mot ett äldre par i Lövestad i Sjöbo kommun.

| 31 januari, 2020

Ytterligare ett äldrerån har vid 18-tiden i kvällen begåtts i södra Skåne, denna gången var det i trakten av Lövestad i Sjöbo kommun där ett gift par i 85-årsåldern misshandlades grovt av två män och en kvinna som trängde sig in hos dem. Enligt ett vittne ska rånarna ha tagit en kniv i parets kök och hotat de boende för att tvinga dem att lämna ifrån sig sina värdesaker. De ska också ha misshandlat mannen som blödde kraftigt. Även hustrun ska ha blivit slagen för att förmås att lämna ut pinkoderna till parets betalkort.

När rånet som varade mindre än tio minuter var klart tog rånarna parets bilnycklar för att hindra dem från att följa efter. En granne som antingen paret lyckats ta sig till eller som uppmärksammade att något hade hänt paret hjälpte dem att slå larm till polisen och både polis och ambulans kom till platsen senare. Vilka skador det äldre paret har ådragit sig är inte känt.
Polisen har under kvällen haft ett stort pådrag i sökandet efter rånarna och med att ta in upplysningar.

Men de har utåt legat lågt och inte kommunicerat vad som hänt i Lövestad. Men insatsen bekräftas av Rickard Lundqvist vid ledningscentralen i region Syd.

Han säger: “Vi är på platsen och utreder ett brott som vi anser som grovt.”
Något mer vill inte polisen berätta i detta läget då allt fokus lades på att genom yttre och inre spaning hitta fram till gärningsmännen.

Detta rånet är inte det första, närmare ett halvdussin liknande brott har inträffat på Söderslätt och Österlen sedan mitten av januari. Däribland har greve Carl Piper rånats i sitt hem på Högestads gods. De övriga grova rånen har varit den 13 januari i Fuglie där en man i 70-årsåldern bestals på värdeföremål, en klocka och cirka 3 000 kronor i kontanter. Två dagar senare, den 15 januari, utsattes en lantbrukare utanför Tomelilla för nästa grova rån. Två män och en kvinna trängde in hos honom.

Efter fem dagar slog de till igen. Den här gången mot en äldre man i Borrby. Men han gjorde motstånd och lyckades dra igen dörren. Den 20 januari, blev greve Carl Piper misshandlad och rånad av vad som tros vara samma personer som utfört de två andra rånen och rånförsöket i Borrby.
Som synes verkar det röra om samma personer som har utfört alla de grova rånen och rånförsöket. Det har till ock med varit så illa att polisen via Facebook gått ut för att varna för gårdsrånarna.

Så frågan man kan ställa sig är hur tryggt och säkert det är för de äldre när polisen tar till så drastiska åtgärder som att gå ut på sociala plattformar för att varna boende i ett område?
Sen kan man ju också fråga sig hur effektivt en sådan varning är?
För hur många äldre på landsbygden är anslutna till någon av de sociala plattformarna?
Jag tror nog det är en begränsad skara och jag tror nog det skulle varit bättre om polisen sände ut ett meddelande via posten. Men det är min åsikt.

Uppdatering: Polisen meddelade nu på morgonen att en man och en kvinna ska ha blivit anhållna för detta och de andra rånen. Två av rånarna är alltså anhållna men inget om den tredje rånaren, om de är även denna på spåret eller han fortfarande är okänd. De sade också att det manliga rånoffret blivit fört till sjukhus men att omfattningen av hans skador var okända. Man kan bara hoppas att det är dessa som utfört rånen så att de äldre kan få leva ett tryggare och säkrare liv ute på den Skånska landsbygden.

https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-ranare-slog-till-mot-gard-pa-osterlen/?fbclid=IwAR3V6f7mYXYkPQIVdJ79nMeNmQZVzFe50eFD5qKQHGxRQ7mXAlZ0O6RD-mI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •