Joakim Lamotte: HANDLÄGGARE PÅ FÖRSÄKRINGSKASSAN SLÅR LARM: EN HALV MILJARD I FELAKTIGT UTBETALDA BARNBIDRAG

| 1 februari, 2020

KVINNA FICK 700 000 KRONOR TROTS ATT HON BOR MED BARNEN I LIBANON

Att svenska myndigheter har tappat kontrollen blir tydligt när man granskar hur Försäkringskassan år efter år betalar ut hundratals miljoner kronor i felaktiga bidrag till människor som inte längre bor i Sverige. Om detta har jag berättat tidigare, men enligt mina källor på Försäkringskassan blir det bara värre och värre, trots att man känner till problemen.

Jag vill därför ta reda på hur mycket pengar som betalas ut felaktigt varje år och begär ut summan av Försäkringskassans återkrav för barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning de senaste fem åren. Svaret från Försäkringskassan visar att det har betalats ut mer än en halv miljard kronor i felaktiga bidrag sedan 2015. Värst var 2018 då återkraven låg på knappt 140 miljoner kronor.

Enligt mina källor på Försäkringskassan handlar en stor del av fallen om personer som registrerar sina barn i Sverige, men som sedan flyttar tillbaka till sina hemländer. Någon sådan information kan jag inte få från försäkringskassan, men provar då att begära ut de tio största kraven på återbetalning från 2019.

Av dessa tio ärenden handlar nio stycken om föräldrar som fått bidrag trots att barnen inte bor kvar i Sverige.

Ett ärende handlar om en kvinna med sex barn som varit registrerade i Malmö. Enligt handlingarna jag begärt ut från Försäkringskassan har kvinnan fått 713660 kronor felaktigt utbetalt för föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg.

Utredningen visar att hon flyttade med barnen hem till Libanon 2012, men fortsatte att få bidrag från Försäkringskassan i Sverige. Utöver dessa drygt 700 000 kronor har kvinnan även lyckats kvittera ut bostadsbidrag fram till 2017, trots att hon inte har bott i Sverige. Nu är kvinnan återbetalningsskyldig, men enligt mina källor är det sällan som pengarna betalas tillbaks till Sverige i den här typen av ärenden.

Hur är detta möjligt och hur stort är mörkertalet? Jag ringer Alexandra Wallin som är chef på avdelningen barn och familj på Försäkringskassan för att få svar, men hon återkommer inte. Jag har även mailat mina frågor till Försäkringskassan, men ännu inte fått några svar.

Detta är frågorna jag vill få besvarade av Försäkringskassan:

Hur är det möjligt att en kvinna som inte omfattas av svensk socialförsäkring och som flyttar från Sverige med barnen ändå lyckas få över 700 000 kronor i utbetalningar från Försäkringskassan?

Hur mycket har denna kvinna betalat tillbaka hittills?

De senaste fem åren har ni skickat ut återkrav på mer än en halv miljard kronor för felaktigt utbetalda barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning. Hur mycket av detta räknar ni med att få tillbaka?

Redan för två år sedan slog handläggare på Försäkringskassan larm om att detta var ett omfattande problem. Vad har ni gjort sedan dess?

Dela gärna denna granskning så att det når våra makthavare!

Joakim Lamotte på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

6 tankar på “Joakim Lamotte: HANDLÄGGARE PÅ FÖRSÄKRINGSKASSAN SLÅR LARM: EN HALV MILJARD I FELAKTIGT UTBETALDA BARNBIDRAG

 1. Bo Uddholm

  Tycker att sånt här borde dras ifrån biståndspengarna. Vidare måste på något sätt kontrollerna skärpas, ja ha speciell kontroll på folk som kommer från den regionen, kanske att peka ut folkgrupp? Men var det inte det när de sökte UT ?

 2. Ruza

  Försäkringskassan har kåll bara på fålk somm har jobbat och blivit sjukskrivna hur ska dom utfärsekra dom sjuka Ner man blir sjuk behöver inte leva ,

 3. Zarah

  Bostadsbidrag måste man göra en återansökan på, en gång om året. Så kvinnan med 6 ungar har medvetet och i samförstånd med en annan satt i system att blåsa staten! Fantastiskt! Så till försäkringskassan..Sluta jaga sjuka och på riktigt behövande människor och gör erat jävla jobb istället!

 4. Mari

  Dra in uppehåltillstond för alltid för hela familjen om dem inte återbetalar inom ett år,.

 5. Adam Lundberg

  PÅ RIKTIGT DET ÄR VÅRA SKATTEPENGAR SOM SKA GÅ TILL DOM SOM HAR DET SÄMST STÄLLT! Tex folk med lägsta pension eller folk med sjukersättning på lägsta nivå. Dom mäniskorna har svårt, näst intill omöjligt att få en månad att gå runt ekonomisk. Och då försätter försäkringskassan att skicka pengar till utlandet som dom har gjort sedan 80talet vad jag vet. SKÄMS ni som slösar med svenska skattebetalares pengar på bekostad av svenska välfärden.

 6. Hugo Victorson

  Så bra att det gick att göra en invandrarvinkel på detta. Mindre bra är avsaknaden av källhänvisningar.

Kommentarer är stängda.