Sarnecki borde få sparken

| 1 februari, 2020

”Det är inte förvånande att Jerzy Sarnecki lägger kraft på att vifta bort vår studie som en icke-fråga. Sarnecki har nämligen varit insyltad i Brås verksamhet i 40 år även om han i sitt svar försöker ge sken av något annat. Han ingår för närvarande i Brås vetenskapliga råd och har de senaste åren bland annat varit granskare av ett flertal av Brås rapporter. Han har även en nyckelfunktion kopplad till Stockholm criminology symposium som Brå arrangerar varje år”, skriver rapportförfattarna i sin slutreplik.

Och visst har de rätt i att vi inte okritiskt kan ta del av rapporter från Brå. Men vad som faktiskt behövs är en utrensning av de politiskt styrda inom Brå som i akt och mening i åratal misslett politiker och väljare.

Att Brå också helt avvisat andra röster som varnat och kallat dem för alarmister har bidragit till den stora otrygghet vi lever med idag i samhället. Inte minst har det även hindrat utvecklingen av en vettig kriminalpolitik. Och det i sig är mycket allvarligt.

DEBATT. Jerzy Sarnecki anser det beklagligt att pengar slösats på Brårapporten. Men den medvetandegör att det finns anledning att inte okritiskt ta del av skrifter från Brå, skriver författarna bakom Brårapporten i en slutreplik.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp