Varför har inte Hässleholms kommun gjort någon anmälan om att intellektuellt funktionsnedsatta säljer sexuella tjänster, är det inte personalen jobb att skydda dessa funktionsnedsatta från att bli utnyttjade?

Av | februari 4, 2020

Här är något som i alla fall jag trodde var ett nytt fenomen, men så fel jag hade. Kvällsposten skriver att det förekommer i Hässleholm och att det förekommit där under några år. Det eftersom det för några år sen genomfördes en undersökning inom omsorgsförvaltningen, den undersökningen var riktad mot personer mellan 18 och 30 år och som hade biståndsbeslut för att de var intellektuellt funktionsnedsatta. Nu frågar ni er säkert vad det handlar om, jo det är att dessa både män men främst kvinnor säljer sexuella tjänster.

För några år sen när studien gjordes såg de ett problem, men nu menar Marie Persson som är familjesamordnare i Hässleholm att problemet är än mer utbrett än vad kommunen har trott. Hon menar också att problemet är svårare att komma åt då dessa som säljer sex inte ser det som att sälja sex. De menar att en avsugning för 250 kronor bara är en liten extrainkomst som ingen har med att göra och de är ovilliga att anmäla ”torskarna” i rädsla att bli av med sina inkomster och kanske även sina försörjningsstöd.

Nu har kommunen infört en ny utbildning för sin personal för att få en klarare bild av problematiken, den utbildningen ska ge ökad kunskap om utsattheten för personer som är intellektuellt och psykiskt funktionsnedsatta. Och det ska i förlängningen hjälpa utsatta att bryta mönstret.
Marie Persson säger: ”Det handlar om att visa på gränser, att det inte är fritt fram för någon att sätta på dig.”

Kommunen ska nu också som en del av arbetet mot denna typen av prostitution genomföra en ny undersökning med ett något bredare åldersspann. Enkäterna har nu sänts ut till personal inom stödboende, gruppbostäder, daglig verksamhet samt boendestödjare. Undersökningen som är pågående nu har redan fått in 127 svar som visar att problemen finns kvar och i vissa fall har ökat.
Tyvärr tror jag detta fenomen inte bara finns i Hässleholms kommun utan är mer utbrett än så.
Det kanske är så att andra kommuner i Sverige bör utreda detta?

Men vad annat att säga om detta än att det är fruktansvärt. Något som man aldrig trodde man skulle läsa om.
Men man frågar sig dock vilka det är som utnyttjar dessa människor?
Och varför har inte kommunen gjort något åt det redan då det inte är någon ny företeelse?
För vad jag vet så är nyttjande av prostituerade förbjuden enligt svensk lag, och det är förbjudet enligt svensk jag att utnyttja intellektuellt eller psykiskt funktionsnedsatta.
Så än en gång varför har inte Hässleholms kommun gjort något åt detta redan?

Varför har inte det polisanmälts av vårdpersonalen när de fått reda på det?
Ja, där är massor med sådana frågor man kan ställa sig efter man hört talas om detta.
Men kan det det vara så att detta kom i dagen samtidigt som kommunen tog emot flyktingarna 2015 och framåt, för då kan jag ha viss förståelse för att det dröjt. Men ändå inte, då detta handlar om en av de mest utsatta grupperna i Sverige.

Men även deras behov har precis som alla andras behov har fått stå tillbaka för dem som kom då 2015 och framåt, för deras behov var ju mycket viktigare än alla andras behov. Jag tycker dock att kommunens tjänstemän borde ha tänkt på kommunens medborgare i första hand och att deras behov av hjälp och stöd gått före de andra då de inte var medborgare i kommunen eller landet. Så nu kan man bara hoppas att kommunen tar tag i detta ordentligt och även polisanmäler det, så dessa som utnyttjar dessa kan få de straff de förtjänar.

https://www.expressen.se/kvallsposten/larmet-funktionsnedsatta-saljer-sex-i-stor-omfattning/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *