2939: Armslängden

| 7 februari, 2020

Foto: José Figueroa

Kulturministern Amanda Lind framträdde på Folk och Kultur i Eskilstuna och diskuterade bland annat konsten och armslängdens avstånd. Den enkla devisen som brukar redovisas är att politikerna inte skall blanda sig i konsten. Så menade också kulturministern men gjorde ett undantag för jämställdheten. Har man tagit det undantaget är det självfallet inte långt till nästa. Intersektionell inkludering som Torbjörn Elensky föreslår på FB.  Lika ofrånkomligt är Klimatet och i övrigt en rättvisande och demokratisk inriktning.

Inte så egendomligt, det är naturligt för politikerna att vilja få något tillbaka och gärna instrumentalisera verksamheten. Det var givetvis inte bättre förr.

Se även SVT. Föga förvånande dras stora växlar på Sölvesborg där man på mikronivå talat ur skägget.

Nåja, saken ordnar sig säkert. En liten del av investeringarna kan hamna fel. Dessutom är det mesta i konsten ointressant för politiken men någon slant går ändå dit. Å andra sidan, siktar en konstnär på medel bör man vara följsam och undvika det avstånd som armslängden utgör.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003