Jenny Sonesson: Vem orkar bygga upp ett trasigt barn bara för att sedan utsättas för att en domstol beslutar att DNA trumfar anknytning?

Av | februari 8, 2020

Det här är så sorgligt. Ingen människa är en ö, särskilt inte barn. Och särskilt inte barn som far illa. Men samtidigt vem orkar vara familjehem när biologiska föräldrar har så mycket rättigheter till sitt barn? I Sverige finns en enorm tilltro till biologismen. Målet är nästan alltid att barn ska flytta hem till föräldrarna även om de är kriminella, psykiskt sjuka, missbrukar.

Vem orkar bygga upp ett trasigt barn bara för att sedan utsättas för att en domstol beslutar att DNA trumfar anknytning? Jag har följt med i en sådan process och det var tortyr för familjehemmet. Det fick ta hand om en misshandlad bebis som var askgrå och apatisk. Några år senare slets hon upp med rötterna. Hennes mamma som var dömd för misshandeln krävde flickan tillbaka.

Vem vill bli familjenhem och riskera ett sådant trauma? Tänker på treåringen som fick lämna sin fosterfamilj och lämnades till sina biologiska föräldrar. Flicka är nu död. Kan bara föreställa mig det känslomässiga helvete familjehemmet befinner sig i. Anknytning måste börja väga tyngre än DNA även i Sverige. Vi ligger efter länder som Norge och Danmark som utgår ifrån familjehemsplacerade barns behov av trygga vuxna.

Jenny Sonesson på Facebook

Tv4 play


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *