Tino Sanandaji om en berättelse som träffar rakt i magen

| 8 februari, 2020

Ivar Arpi

Ivar Arpi är en av landets bästa och modigaste skribenter, och skriver stark om hat och trakasserier han och hans familj utsätts för av vänstern och av medier som DN.

Berättelse träffar rakt i magen, och jag skäms för att inte gjort mer för att bekämpa de vidriga, samvetslösa mobbare som gett sig på Ivar för att han utmanar deras värdegrund. Det minsta vi kan göra är att läsa, och lova i vårt hjärta att Ivar kommer att få upprättelse mot hatets mörka krafter:

“Här kan de ta sig in. Ni kan aldrig bo på bottenvåning. Er brevlåda är inte brandsäker. Välj en kod till larmet. Den här knappen går direkt till polisen.

När jag skrev min första rapport för Timbro fick de för första gången hyra in vakter till ett seminarium. Husbykravallerna, det blir en pjäs på Dramaten, skurken heter Arpi och har “unkna värderingar”. Släktingar hör av sig och är upprörda. Men det är i samband med Anton Lundin Petterssons rasistiska mord i Trollhättan som hoten börjar komma, Extremvänsterns organisation, Antifascistisk aktion (AFA), uppmanade folk att hålla mig och några andra ansvariga för mordet. Få känner behovet av att vara anonyma när de sprider uppmaningen vidare.

Jag och ett par andra är alltså skyldiga till mord på barn. Håll honom ansvarig, tycker en av Sveriges mest kända postkoloniala forskare. Många andra delar uppfattningen. Journalister, politiker, aktivister – från RFSU, Ordfront, Politism, Dala-demokraten, Researchgruppen, Svenska Palestinagrupperna, och andra.

Bra att du har hund! Jaha, en mops… Larmet fungerar också. Ni måste ha säkerhetsdörr.

En våldsvänsteravhoppare hjälper mig kartlägga hoten från AFA. Såhär jobbar de. Det här ska du hålla utkik efter. Han tycker att jag ska beväpna mig, men jag vill inte. Tror inte jag blir tryggare av det, säger jag.

Klistermärken sätts upp på min ytterdörr. En av dem som namngivits och påståtts vara ansvarig för Trollhättanmorden protesterar mot anklagelsen. De kallar henne nazist. En krönikör i GP skickar “all styrka och backning” till dem som tycker vi är medskyldiga till Trollhättanmorden: “Herregud högern!”

Välj olika vägar till och från jobbet. Ha aldrig hörlurar utomhus. Säg aldrig var du är på väg eller var du är. Sätt dig med ryggen mot väggen när du är på restaurang, café eller tåg. Ha aldrig händerna i fickorna.

Treårige Alan Kurdi drunknar i Turkiet under migrationskrisen 2015. En ledarskribent tar chansen att påstå att jag inte såg den lille pojken som människa. Vilket monster är jag egentligen i deras ögon? Riksdagsledamöter kallar mig rasist. En ras-separatistgrupp gör ett fotomontage med mig som nazist. Det är förstås satir. Visst har jag humor.
“Alltså shit såg precis att allas vårt vider Ivar Arpi ska ha barn. STACKARS jävla person som ska bära hans avkomma. #rosemarysbaby

De börjar skriva om min fru, mina barn. Hon går inte längre ut med hunden ensam på kvällen. Hur gör vi med lekparker mitt på dagen? (Är jag självisk som låter mina barn få mitt efternamn? Vilken risk utgör jag för dem?)

De säger att de sett min gravida fru på stan. De känner inget behov av att vara anonyma. Min hundvalp dör innan sin ettårsdag. De skrattar, säger att jag nog har ätit upp den. Jag lyckas spåra min första stalker, och säkerhetsföretaget lyckas sätta stopp för hennes förföljelser. Andra är mer ihärdiga. Hoten kommer i vågor, men leder aldrig till åtal.

Vill du att vi kontaktar honom och säger åt honom att sluta? Ibland funkar det, ibland trappas det upp. Hur vill du att vi gör?
Debattörer till höger som säger sig vilja se lite mer god ton blir hånade. Tål du inte kritik? Luften är fri. Hur många skräms till tystnad? Dessa kritiska år när Sverige hade behövt dessa röster mer än någonsin. Vuvuzelor i öronen.

Vänner på högerkanten mordhotas. Men ingen verkar bry sig när det är “rätt” personer som hotas.

Jag började träna boxning. En dront som ber en örn lära ut hur man flyger. Som om någon som vill mig illa skulle be om hederlig sparring. De skriver att de ska ge mig stryk. Dra min kuk i grus. Ignorera bara, får jag höra. Var saklig, visa inte några känslor. Andra offentliga personer jag känner skaffar sig kniv eller tårgas, trots att de vet att det bryter mot lagen. Hotbilden ser ut som den gör. Jag fortsätter träna. Kan dronter ens lära sig flyga?

En debatt under migrationskrisen 2015 och jag föreslår att polisen kan ta hjälp av försvarsmakten med logistik och annat för att underlätta arbetet. Får höra att jag vill sätta in armén mot civila och montera kulsprutor på Öresundsbron.

Regeringen väntar med åtgärder under de kritiska månaderna 2015.. Det är ju kändisuppropens tidevarv. Brann julgranen? Rödvinet kostar lika mycket som vanligt. “Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år. Det är inte dyrt.”

Regeringen väntar och väntar. De som varnat för utvecklingen fortsätter att stämplas som vidriga människor.
“Tänk om en muslim hade gripits i Sverige med 550 kg dynamit. Arpi hade avbrutit sin semester snabbare än du kan säga ‘landsförräderi’.”

Jag varnar för att Sverige är för oskyddat mot terror, att vi bör kriminalisera samröre med terrororganisationer, att Sverige är en måltavla för IS. Advokatssamfundets generalsekretare kallar mig populist. Ivar Arpi offrar rättsstaten. Det blir reportage i Arena. Dåvarande inrikesministern sprider budskapet i sociala medier.

Någon lägger handen på min axel bakifrån. Det är bara en man som vill uttrycka uppskattning för min senaste artikel.
Mindre än två år senare mördar terroristen Rakhmat Akilov fem personer. Regeringen vill nu kriminalisera samröre. Men svenska IS-terrorister som återvänder hem kan inte dömas retroaktivt. På DN:s kultursida kallas jag ändå antidemokrat trots att regeringen lägger fram förslagen som skarp politik.

Den demografiska förändringen av Sverige påverkar människors oro för ytterligare invandring, skriver jag. Journalistkollegor anklagar mig för att förespråkar folkmord. Enligt DN:s politiske chefredaktör är jag “oanständig”.
Chefredaktören på samma tidning säger att det är “en av de små vidrigheter som förändrar Sverige”. Gör motstånd. “Normalisera aldrig detta”. Om detta må ni berätta.

Folk konfronterar mina föräldrar, min syster. De skriver till mina chefer, vill få mig avskedad.

Jag gör en granskning av genusteoriernas makt över universitetsvärlden. En kolumnist säger att jag sprider konspirationsteorier. Jag debatterar med en genusvetare, som introducerade normkritisk pedagogik i Sverige, i SVT:s Opinion Live. Tackar för debatten efteråt. “Jag tycker synd om din fru” säger hon. Vad sa du? “Stackars din fru.” I en debattartikel varnar hon för att mina artiklar “legitimerar religiösa fundamentalister och etnonationalister”.

Själv har jag funderat på att ha pistol, säger en säkerhetsexpert jag pratar med. Vad ska man göra med den informationen?

Jag skriver att hot alltid är fel. Hat inte okej. Blockerar på Twitter, slänger ut på Facebook. Ta ansvar för din svans, säger de. På Facebook, i en tråd hos en profilerad kulturskribent, kallas jag nazist. Det får stå kvar.

Ironin ärr att de som varnar för polarisering inte tvekar att polarisera själva. De höjer tonläget, höjer insatserna.
Håll honom ansvarig. Det var såhär 30-talet började. Det var såhär Breivik tänkte. Du låter som Trump. Som Orban.”

Tino Sanandaji på Facebook 

Svd (låst)


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

2 tankar på “Tino Sanandaji om en berättelse som träffar rakt i magen

 1. Roger T

  Intressant att texten återpubliceras på en sida som regelmässigt är fylld av just den typen av inlägg som leder till hat och trakasserier. Ska nu “Projekt Sanning” ta sitt ansvar för en debatt där man kan tycka olika men ändå respektera varandra? Där man rensar bort personangrepp mot politiska motståndare? Det vore väldigt välkommet men jag är inte särskilt optimistisk.

 2. Carl den 12

  Ansvar ???
  Du har aldrig tagit ansvar någonting i hela ditt liv !!!
  Du är en utav dom som gör att folk i din närhet blir extra förbannade och röstar för det du påstår har förstört landet, SD !!!
  Du skriker, skäller, gapar och bara gör dig ovän med folk.
  Du säger och påstår att du står på kvinnors sida…………..
  Men, hur kommer det sig att du sänder sms till folk om att dessa inte får uttala sig om varken politiker eller politik ???

  Calle nr 12 som egentligen är en kvinna, som tack vare dig tar olika vägar till arbetet och som har slutat att rösta, utan är helt blank?

Kommentarer är stängda.