Polisen Haninge, Nynäshamn: ÄR DU REDO FÖR EN STOR KRIS?

| 9 februari, 2020

“Tillhör du den växande skara av människor som förstår att vi lever i ett väldigt sårbart samhälle och därmed börjat förbereda dig för en eventuell kris?

Eller tillhör du den skara människor som väljer att stoppa huvudet i sanden likt en struts, hoppandes att det aldrig kommer att hända någon form av kris. Skulle det ändå hända så får samhället ta hand om dig.

Jag har under snart ett år föreläst i vårt Polisområde om bland annat detta och slås ständigt av hur lite förberedda den enskilda medborgaren är och hur blåögt man ser på omvärlden och samhället vi lever i. Man räknar med att det på något sätt så kommer allting att fungera för alltid.

När broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” eller Tv programmet ”Nedsläckt land” kom, var det många som satte kaffet i halsen och började fungera över hur sårbara vi verkligen är. Temat var tydlig från dessa båda. Du måste planera för dig själv och dina närmaste att klara en större kris.

Se till att ha mat och vatten för minst tre dagar hemma. Jag tycker att du skall ha förnödenheter för minst en vecka och tycker inte att det är orimligt att tänka en månad. Om vi exempelvis drabbas av ett längre strömavbrott måste samhället fokusera på de som behöver hjälp såsom exempelvis våra sjuka, äldre och barn. Vi andra måste räkna med att klara oss själva till samhället är på fötter igen.

Tre-regeln är bra i dessa sammanhang att utgå ifrån. Den säger att man klarar sig tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten, tre timmar utan skydd mot naturens krafter och tre minuter utan syre. Jag brukar tillägga att man klarar sig tre sekunder utan hopp! Är man ordentligt förberedd innan har man väldigt bra förutsättningar att klara sig under en stor kris.

Det är aldrig försent att börja förbereda sig. Före det faktiskt är för sent.

Hoppas på det bästa och förbered dig för det värsta.”

Magnus, gruppchef

Polisen Haninge, Nynäshamn på Facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •