Vilhelmina kommun vill låna över 80 miljoner för att betala löner och räkningar

Av | februari 9, 2020

Vilhelmina kommun behöver låna många miljoner för att bland annat ha råd att betala ut löner. – Det är ett tufft läge, säger Niklas Vilhelmsson, ekonomichef i Vilhelmina.

VILHELMINA SATSADE PÅ FLYKTINGMOTTAGNING – SAKNAR IDAG 82 MILJONER

Vi har tidigare skrivit om Vilhelmina som 2017 hade ett överskott på 40 miljoner tack vare stort flyktingmottagande. Idag har Vilhelmina kommun stora ekonomiska bekymmer. För att kunna betala löner till de anställda, räkningar och investeringar måste kommunen nu låna över 80 miljoner kronor.

“Folkbladet var först att skriva om att Vilhelmina kommun kan tvingas låna 82 miljoner kronor efter att kommunens ekonomi försämrats drastiskt. På tio månader har likviditeten, betalningsförmågan, minskat med 54,5 miljoner kronor.

För att säkra kommande utbetalningar har ekonomienheten nu föreslagit ett lån på 60 miljoner kronor, samt ett på 22 miljoner till investeringar inom bland annat vatten och avlopp som beslutats om 2019. Kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till föreslaget och nu skickas ärendet vidare till kommunfullmäktige där en rad tuffa beslut väntar.”

Läs i VK


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *