Det kom ett brev

“Det hände något. Föräldraträffen med knattelaget skulle avslutas med sång: ”I natt jag drömde”. Som inledningen till sades ”krig och våld ska inte bekämpas med vapen utan med kärlek. ”Så jobbar vi här”.

En pappa som satt med reste sig och gick. Hans pappa som hade varit med i Bosnien tog sitt liv för tre år sedan:”Ratko Mladic bekämpar man inte med kärlek.” Sedan reste sig pappan och gick. När sången började gick också brevskrivaren.

Brevskrivaren tar upp ockupationer, krig och diktatorer. Även IS. Han påminner om att svenska soldater som har tjänstgjort och tjänstgör i Mellersta Östern bidrar i kampen mot IS. Det gör de med vapen. Det talas inte mycket om detta. Orsaken är att det även i Sverige finns aktiva IS-celler och att de svenska soldaterna och deras familjer kan bli utsatta för attentat. Risken ökar just nu när IS-anhöriga skall slussas tillbaka till Sverige. Men oavsett hur det är med detta, inser både Du och jag att IS inte bekämpas med kärlek och att de svenska soldaterna därborta tar stora risker för att minska terrorgruppens makt i området. Är det onödigt att de svenska soldaterna och deras familjer tar dessa risker? IS skriver inte på några dokument, och om de skulle göra det vore det bara för att bedra omvärlden, fortsätter brevskrivaren.

Brevet är långt men läsvärt. För visst är det så att krig och terror inte löses med kärlek. I efterdyningarna av terrordådet på Drottninggatan talades det mycket om kärlek. Och det är bra just där och då i stunden men sedan… Kärlek är inte svaret på terrorism, krig eller förtryck. Vaksamhet, en hård rättssäker statlig kärna och en insikt om att hotet existerar är svaret. Och att kunna vara redo för det allra värsta.

De som pratar om kärlek som en lösning på krig, terror förtyck glömmer alla dem som fallit offer för just det. Det är ett hån.

Brevet är långt men lämnar kvar viktiga insikter hos dem som läser.”

Läs brevet här


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp