Karin Götblad stod i Aktuellt i går och försökte förklara varför de grova rånen mot barn och ungdomar har mer än fördubblats de sista åren

| 12 februari, 2020

Under Aktuellt i gårkväll tog de upp de grova rånen mot barn och ungdomar som de senaste åren stigit med mer än 100 procent. Och under samma tid har antalet misstänkta som är under 15 år ökar med 40 procent. När Aktuellts programledare frågar Karin Götblad regionpolischef Mitt, så börjar hon med att kommentera det inslag som Aktuellt visade med att det som visades inte är något unikt och att det är förskräckligt. Hon säger också att polisen har fler och fler av denna sortens fall där unga killar i grupp drar iväg med en ofta yngre person, där de förnedrar och misshandlar under lång tid denna.
Hon säger nu också att de få som vågar polisanmäla ofta kände ren dödsångest när de blev utsatta, de har trott de ska dö.

När då programledaren hänvisar till inslaget där en av dessa som blivit utsatta berättar att rånarna i dennes fall urinerade på honom och frågar om detta är vanligt så svarar Götblad att det börjar bli allt vanligare. Hon har hört hur rånare har kissat offret i munnen, hon har hört om när offret fått äta cigarettfimpar, att rånarna hotat med vad de ska göra med offrets familjemedlemmar. De har sagt att de vet var offret bor, var föräldrarna jobbar och vad de ska göra med dem om inte offret lyder dessa rånare.
Götblad medger att polisen ofta vet vilka dessa rånare är eller i alla fall var de hör hemma.
Men trots detta så fortsätter dessa rån, man frågar varför inget görs?

Götblad svarar på denna frågan med att vi behöver någon som tittar in på frågan varför unga människor begår våldsbrott. För enligt henne finns där väldigt lite sådana undersökningar.
Men varför finns det de kan man då fråga sig?
Kan det vara på grund av att bland annat du Götblad inte velat ha sådana undersökningar för att de kanske kommer att visa det snart hela den svenska befolkningen redan har listat ut med era så kallade kodrubriceringar av brott som ni hade för något år sen?
Man ställer sig frågan om inte där är tillräckligt med undersökningar och utredningar redan i Sverige?
Är det inte tid nu för er att visa att ni är poliser och inte mesar när det gäller dessa ungdomsrånare?

För du medger ändå nu långt om länge att många av gärningsmännen kommer från ”utsatta områden”.
Men därefter så kommer hon med en massa bortförklaringar varför dessa gärningspersoner beter sig som de gör, hon menar att det kan bero på att det finns depression i familjen, att det kan vara dysfunktionella familjer, att det kan bero på att ingen vuxen har haft ett jobb i kanske flera generationer.
Men vad är detta för några bortförklaringar kan man fråga sig?
Värre blir det när hon fortsätter med att de har så svårt i skolan, att de går ut utan betyg.
Men det är heller ingen förklaring, där är många som har problem i skolan och går ur sen utan betyg men trots det har jobb.

Härefter kommer den brännande punkten som under många år nog har plågat både polisen och andra myndigheter, nämligen att polisen inte får föra register över etnicitet på de kriminella, för det måste enligt henne sättas i samband med många andra riskfaktorer och man kan ju inte döma någon på grund av vilken etnicitet den har.
Nä, det är väl helt klart att man inte ska döma alla för att några är kriminella, men varför finns där inte i Sverige dom i många andra länder ett register över de dömdas etniska tillhörighet?
Hon säger dock en sak i slutet på denna intervju att samhället har flyttat fram gränserna allt längre innan någon säger ifrån. Och jo, det är väl inget annat än att håla ned om.
Men vilkens fel är det skulle jag vilja fråga?

Kan det inte vara så att det är de politiker som haft och har makten som är orsaken till detta?
För när dessa frågor förts fram så har den som fört fram dem oftast blivit kalkad för både det ena och det andra.
Och inte bara av politikerna utan även av dig Götblad.
Kan det inte vara så att den naivitet som både politikerna och ni polischefer haft där ni inte velat erkänna detta problem förrän det biter er i de så kallade ädlare delarna är orsaken?
Kan set inte vara så att om ni inte hållit på medlen massa mörkande och okvädningsordskalkande så hade kanske inte situationen varit så allvarlig som den är nu?
Men som sagt var, det är lätt att vara efterklok Götblad, även om du inte vill erkänna att de flesta inte har en svensk bakgrund.
Men det är fortfarande viktigare för dig att följa partilinjen och inte hänga ut någon om de inte tillhör fel politisk uppfattning.

https://www.svtplay.se/video/24741630/aktuellt/aktuellt-11-feb-21-00-2?info=visa&start=auto
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-av-garningsmannen-kommer-fran-utsatta-omraden
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/liam-en-av-killarna-urinerade-pa-mig

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *