Lotta Gröning: Det är dags att även tänka lite på offren. De som blir förnedrade får sina liv förstörda

Kriminella barn debatteras väldigt mycket nu. Ungdomar som rånar andra ungdomar, ungdomar som skjuter och dödar, ungdomar som bränner bilar och handlar med narkotika. Inte minst dessa unga som begår brott efter brott utan några konsekvenser. Socialtjänsten måste gripa sa Mikael Damberg nyss i P1.

Men räcker det? Socialtjänstens möjligheter tycks vara svag men tanke på att många unga hela tiden återvänder till den brottsliga banan. Dessutom är det många som gör karriär genom kriminalitet. Vi vet att den organiserade brottsligheten är på plats i utsatta områden. Är du tuff och utan rädsla och känslor kan du bli en i gänget. Ledningen har nytta av dig – det är praktiskt med unga som kan göra det mesta utan att det blir någon kännbar påföljd. Jag ser ett mönster också när det gäller brutaliteten och grymheten i rånen och just i förnedringen av offren. Jag tror absolut inte att det handlar om fattigdom – den organiserade brottsligheten är över allt och nu också i det välbärgade områdena.

Det är dags att även tänka lite på offren. De som blir förnedrade får sina liv förstörda, kanske slutar gå till skolan och lever i ständig rädsla. Å så det hat som de måste känna till sina förövare. Det segregerade samhället blir bara värre – hatet kan slå mot alla invandrare och det står kanske inte på förrän de välbärgade låser in sig och sina områden. Jag har pratat med en åklagare som haft många fall om ungdomsmisshandel på sitt bord och som varnar för hatet det skapar.

Sverige delas som land, klyftorna ökar och i dessa gäng i kriminella kretsar finns helt enkelt ingen samhörighet med våra normer och rättssystem. De har sina egna klaner, strukturer och bestraffningar. Att hamna i fängelse är nog ingen katastrof, det är tråkigt förstås men de är snart ute på gatan igen. Fortsätter sin brottsliga bana. Jag vet heller inte om fler poliser hjälper, eftersom de inte får någon bestraffning och inga konsekvenser av brotten de begår blir poliserna trivselvaktmästare.

“Jaha nu tog de mig igen, men snart får jag gå med uppmaningen med att försöka skärpa till mig.”

Våra gummilagar har sett till att polisen förlorat sin trovärdighet.”

Lotta Gröning på Facebook 


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *