Nyanlända bryter mot lagen

Stefan Löfven och rödgröna politiker, läs detta och inse vad det är ni ställt till med. Det är inte konstigt att ni inte har väljarnas förtroende. Ena efter det andra. Ständigt något nytt som visar hur svindleri och lagbrott snarare blivit en regel än ett undantag.

”Hem & Hyra har kartlagt hur nyanlända bryter mot lagen för att ta sig fram i det system som blir allt svårare att överblicka för myndigheter. Där många tjänar pengar på de mest utsatta, och där frivilligorganisationer ersätter skattefinansierade hjälp- och kontrollinstanser.

Det blir ett moment 22. Å ena sidan: samhället kräver att du folkbokför dig där du faktiskt bor. Å andra sidan: du kan inte det. Så förvandlar bostadsbristen folkbokföringsadresserna till hårdvaluta. En handelsvara som köps och säljs.

Du kan stoppa vilken nyanländ som helst och fråga. Alla gör det. Du bor svart och hyr en adress. Det finns grupper för sådant, på Facebook och Whatsapp. Grupper enbart för att fixa en adress, inte för att bo. 300 är billigt, 500 är standard, säger en vi pratar med.

– Men alla är rädda. Det är ett brott. De vill inte ta risken att prata och avslöja sig.”

Hem & Hyra har mött människorna bakom den adresshandel som gör att Folkbokföringen inte går att lita på längre.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp