Rasbiologin dog inte med nazismen, i Tornedalen skallmättes barn så sent som 1952

| 13 februari, 2020

Hur står det egentligen till med Socialdemokraternas och Centerpartiets historia, när slutade dessa partier stödja rasbiologin?
De flesta av oss skulle nog svara att det skedde någon gång under andra världskriget, efter det att Nazityskland börjat förlora kriget, men där hade vi fel. För det utfördes rasbiologiska undersökningar på tornedalingar så sent som 1952. I minst sexton byar i Tornedalen skallmättes 154 tornedalingar.
Så vilka partier är det som har en brun historia, en historia som de nu skriker ut att ett annat av de svenska partierna har?

Ja, man kan inget annat säga att historian alltid kommer ifatt dem som förnekar den, och det kan man nog allt säga den har nu när Löfven i vår får tillsätta en sannings- och försoningskommission för att utreda övergreppen mot tornedalingarna. Bengt Niska är en av Tornedalsprofilerna i Svenska tornedalingarnas riksförbunds (STR-T) som har drivit kravet på en sannings- och försoningskommission. Det har de gjort sedan förbundet bildades på 1980-talet, men först nu 2020 har de fått gehör för detta av regeringen.

Först nu efter snart 40 år så är regeringen beredda att agera i frågan.
Man kan ju ställa frågan varför det dröjde så lång tid med att ta tag i frågan om man inte inom socialdemokratin och centern hade något att dölja?
För det har de väl inte kan man ironiskt fråga sig, för de stödde väl inte nazismen fram till dess död vid andra världskrigets slut?
För när Bengt Niska berättar så säger han att det fanns lokala auktoriteter i Tornedalen som tog aktiv del i att rasbiologin kunde genomföras på 1950-talets början.

Men då ställer man sig frågan vilka partitillhörigheter dessa auktoriteter tillhörde?
Tillhörde de de största partierna, eller var det andra partier som de tillhörde?
Tyvärr hittar jag inga fakta om vilka som styrde Tornedalen 1952. Men jag tror nog det var samma partier som det är nu som satt i kommunalfullmäktige och bestämde. Och då vill säga att det var Socialdemokraterna och Centerpartiet som var auktoriteterna i Tornedalen.

Och då var det säkert de som bestämde att rasbiologiska undersökningar skulle ske på skolbarnen i de sexton byarna under lektionstid. Sture Karlsson var en av dem som utsattes för skallmätning.
Han sade i en intervju i april 2018: “Det gjorde riktigt ont när de satte fast mätinstrumentet av järn på mitt huvud, det minns jag mycket väl.”
Rasbiologernas resultat delades bland annat upp i långskallar och kortskallar. Tornedalingarna ansågs vara kortskallar och därmed lägre stående personer.

Sture Karlsson kan fortfarande inte förstå vad som var poängen med det hela.
Han frågar sig: “Var det så att våra skallmått visade att vi var dummare?”
Ja, de frågan kan man gått ställa till dem som lät utföra denna rasbiologi?
Men att det dröjde innan Socialdemokraterna och även Centerpartiet gjorde sig mödan om att vilja utreda frågan visar på att de troligen ville vänta så att ingen av auktoriteterna var kvar i livet så att de kunde svara på frågorna.

Det visar också på att varken S eller C egentligen vill få svar på frågorna då de visar att de bruna i Sverige inte är det partiet som utpekas för att vara det utan det är två helt andra partier som har en mycket mörk och gömd historia. En historia som när den kommer fram i sin helhet kommer att väcka många känslor av avsky. Men tyvärr är inte allt historia, deras beteende fortsätter på samma vis nu som då, historian går i repris. Och det följer samma mönster nu som då, de vill försöka trycka ner oliktänkande och misskreditera sanningssägare bara för att få behålla makten. För i deras ögon är makten allt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/regeringen-tillsatter-sanningskommission
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sture-utsattes-for-skallmatning

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *