Björn Ranelid: Alla människor är inte lika mycket värda

| 14 februari, 2020

Björn Ranelid Foto: Stina Stjernkvist/TT

“Oräkneliga politiker världen över, men framför allt i Sverige, upprepar en värdeutsaga som blivit till ett mantra, en meningslös ramsa. De sitter i en stor bur och härmar varandra som papegojor: Människor är lika mycket värda.

All human beings are born free and equal in dignity and rights.
Så lyder dekretet i Förenta Nationernas Höga visa.
Jag har aldrig hört eller läst en svensk politiker som förklarat och utrett denna vackra och betydelsedigra utsaga.

De tycks alla utan att reflektera över den semantiska och filosofiska aspekten av nämnda utsaga utgå ifrån att det engelska ordet ”dignity” betyder ”värde” på svenska.
De menar därmed att alla människor är födda i frihet och med ett likställt värde som sedan varar livet ut för den enskilda individen.
Det innebär att en massmördare, terrorist, pedofil, kvinnomisshandlare och alla grova brottslingar är lika mycket värda som de anhöriga till sina offer.

Massmördaren och psykopaten Anders Behring, styckmördaren Peter Madsen, Adolf Hitler och samtliga terrorister i världen är lika mycket värda som sina offer och dessas anhöriga. De tillför lika mycket av godhet, lycka och glädje till sina medmänniskor som alla snälla och vänliga personer på Jorden.

Politiker, miljoner präster och otaliga andra människor som åberopar utsagan att ”alla människor är lika mycket värda” tycks inte förstå vad de själva hävdar, nämligen att det spelar ingen roll vilka grova brott en människa gör sig skyldig till och hur illa hon än beter sig i livet. En läkare utan gränser, en altruistisk och skötsam person har inte ett högre värde för sina medmänniskor än vad pedofilen, massmördaren och terroristen har.

Det engelska ordet ”dignity” bör översättas med ordet ”värdighet” på svenska.
Vi bör alla födas fria och lika i värdighet, men sedan gäller det att förvalta denna gåva och handla och leva efter vissa etiska rättesnören som gagnar medmänniskan och även inbegriper henne i nämnda värdighet.”

Björn Ranelid på Facebook  på Alla hjärtans dag den fjortonde februari år 2020.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “Björn Ranelid: Alla människor är inte lika mycket värda

  1. Carl den 12

    All min beundran och kärlek till dig Björn?

    Calle som önskar i dom bästa utav världar, att dom som styr hade varit beskaffade med en 10:del utav ditt intellekt och empati❤
    Det hade varit fina grejer det?

Kommentarer är stängda.