Tino Sanandaji: Varför ska svenska pappor ska tacka Schweiz? Borde inte Schweiziska pappor tacka Sverige?

| 14 februari, 2020

Idag firar vi alla hjärtans dag, perfekt tillfälle att berätta varför få händelser ger oss större insikt om socialdemokratins kris än koppling mellan SAS-filmen och Olof Palme.

Filmen budskap är att Skandinavien bidragit med absolut ingenting, som leds i bevis med ett suggestivt montage av vad dumma skandinaver inbillar sig är deras bidrag men självbelåten förklaras är kopior från andra länder, som en pappaledig kille med med bäbys som viskar ”Thank you Switzerland”.

Landets största S-tidning Aftonbladet hyllar filmen som informativ, kulturchef Karin Petterson skriver: ”I den gulliga och ganska menlösa filmen framgår att många skandinaviska traditioner har sitt ursprung i andra länder. Köttbullar kanske kommer från Turkiet! Pappaledighet från Schweiz!”

Vi får veta att bara ”idioter” reagerar där svenskar läxas upp som oupplysta nationalister som inte vill tacka Schweiz för att de gav oss pappaledighet. Problemet är det inte var Schweiz som var först med pappaledighet utan Olof Palme, som 1972 tillsatte en utredning om att ändra Moderskapsförsäkring till att omfatta pappor. När Sverige två år senare inför detta var det som första land i världen.

Patriarkala Schweiz var visserligen tidig med mammaledighet, men införde pappaledighet sist i väst. Medan Sverige införde pappaledighet 46 år sen gjorde Schweiz det några månader sen, i slutet av 2019!

Internationellt är det känt att Sverige var först med papaledighet och inspirerade andra, till sist även Schweiz. Man pratar om Swedens “pioneering introduction of parental leave in 1974”, medan CNN skrev 2017: “Switzerland is the only country in Europe that does not have statutory paternity or parental leave”

Varför ska svenska pappor ska tacka Schweiz? Borde inte Schweizka pappor tacka Sverige?

Liksom skrönan om turkiska köttbullar ägnar sig Aftonbladet åt fejknews, vilket inte är upplyst utan enfaldigt. Politisk korrekta tillskriver Schweiz svenska innovationer men säger hånfullt att Skandinavien kommit med absolut inget.

Vi ser också hur politisk korrekthet eroderar arbetarrörelsen. Berättelsen om folkhemmet och hur S steg för steg införde progressiva reformer är partiets starkaste och kanske enda tillgång, den ankare och de djupa rötter som tills nyligen inspirerade nya sympatisörer generation efter generation, trots temporära motgångar.

Det var ingen som kunde frånta S arvet från Olof Palme, utom de själva. Karin Petterson och övriga nyvänsterns postmoderna historielöshet försöker dekonstruera Sverige, men detta fungerar lika effektiv inte på liberaler (som tror på empiri och logik) och konservativa eller nationalister (som värnar traditioner).

I stället har giftet lyckas erodera Socialdemokratin, så att deras största tidning ger bort Palmes bedrift som del av det kulturkrig de startade och nu förtär de själva.

Tino Sanandaji på Facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

2 tankar på “Tino Sanandaji: Varför ska svenska pappor ska tacka Schweiz? Borde inte Schweiziska pappor tacka Sverige?

  1. Claudio.brigantini

    Banker är plagiat mynt glasögon medaljer opera piano violin målarkonst runskrift betong kristendom alla hjärtans dag pistol noter ALLT PLAGIAT. Allt från stövellandet (Italien) för övrigt….

  2. Claudio.brigantini

    Senaten plagiat Stockholms slott plagiat gustavianskt plagiat Kalmar domkyrka plagiat gudstjänst plagiat monarki plagiat slussar plagiat. Balett plagiat teater plagiat…. osv osv osv med mera med mera. Tre kronorna plagiat

Kommentarer är stängda.