Alla fem riksdagspartier var positiva till Rasbiologiska institutet när det startades 1921. Så man frågar sig nu vilka partier som har ett mörkt förflutet?

| 15 februari, 2020

Jag skrev i torsdags kväll om hur det användes rasbiologi så sent som 1952 uppe i Tornedalen. Fortsatte sen med att de partierna som nu skriker rasist oftast nu, var de som var drivande i att starta upp det Rasbiologiska institutet 1921 för att som de sade då, ”att stoppa försämringen av folkmaterialet” och för att motverka ”förgiftandet av samhällskroppen”. Jag skrev också att regeringen nu tillsatt eller ska tillsätta en sannings- och försoningskommission för att utreda övergreppen mot tornedalningarna.

Men man kan då fråga sig en del saker både angående varför det tagit så lång tid innan denna sannings- och försoningskommission kom till och varför dessa partier skriker sig hesa om att Sverigedemokraterna har ett mörkt förflutet?
För om där är några som har ett mörkt förflutet så är det dessa partier, det är Socialdemokraterna, det är Moderaterna eller som de då hette Högerpartiet, det är Liberalerna, det är Centerpartiet som då hette Bondeförbundet och det är Vänsterpartiet som alla var med och bestämde att institutet skulle bildad.
Det är väl ändå de som har en mörk historia?

Kan det vara just att de har haft detta mörka förflutna som gör att de skriker okvädningsord mot SD och deras politiker?
Jag frågar mig om något av dessa partier gjort någon avbön för vad institutet ställde till med med sin rasbiologi?
Nä, inte vad jag har hört i alla fall och ändå har de mage att begära att SD ska göra avbön för vilka deras ledare var när partiet bildades.
Man frågar sig varför de ska behöva det när de ovannämnda partierna inte menar att de ska behöva göra avbön för vad deras företrädare gjorde?

Sen för den delen så har Socialdemokraterna mycket mer att göra avbön för, med tanke på att de satt som styrande när tvångssteriliseringarna av ”missanpassade, psykiskt sjuka, utvecklingsstörda och funktionsnedsatta” blev utsatta för tvångssteriliseringar.
Detta höll på ända in på 1970-talet.
Har Socialdemokraterna gjort avbön för dessa missgrepp?
Likaså upplät de tillsammans med de övriga riksdagspartierna 1945 att personer inlagda på anstalt skulle vara med i medicinska experiment om bland annat karies.

Detta utan att de inlagdas anhöriga fick reda på det eller gav sitt medgivande till detta. Har där varit någon sannings- och försoningskommission för alla dessa människor som blev utsatta för detta?
Nä, det har där väl inte varit för de var ju mindre värda enligt dåtidens tänkande, ja nog också enligt dagens tänkande då de fortfarande behandlas illa. Men det beror väl på att de var och fortfarande är inget värda enligt dessa partier.
Men borde de inte få upprättelse, lika mycket som nu tornedalningarna kanske kommer att få?
Borde inte alla dessa partier göra avbön för vad deras företrädare gjorde, och vad deras nuvarande politiker gör, likväl som dessa partiers nuvarande partiföreträdare kräver av Sverigedemokraterna att de ska göra avbön för vilka som en gång startade upp det partiet?

Men som sagt var det är väl för mycket att begära av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna Moderaterna och Vänsterpartiet?
Deras partipolitiska minne räcker nog inte så långt och även om det skulle göra det så är väl frågan om de tycker det de ställt till med är så förskräckligt som det SD:s företrädare stod för när det partiet bildades?
Jag tror det inte då dessa partiers nuvarande företrädare rider på sina höga moraliska hästar och inte vill se vilket träck de drar med sig. Men det kommer kanske en dag då historien kommer ifatt dem och de själva inser att deras partiers historia inte är ett dugg renare än vad SD:s är. Att dessa partiers företrädare har en stor byk att tvätta för att tvätta ur det mörka ur deras partiet.

https://svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/alla-partierna-var-for-rasbiologi