Varför ska det vara så förbannat svårt? Rånen handlar om att förnedra svenskar och majoritetssamhället

| 18 februari, 2020

FOTO: GETTY
Jag har under alla mina år som polis i Rinkeby, Tensta och Husby aldrig träffat på något rån med motivet att förtrycka etniskt svenska ungdomar. De kollegor hos oss som utreder ungdomsrån känner inte heller igen den bilden, skriver Martin Marmgren.

Polis i Järva: Rånen handlar inte om att förnedra svenskar. Ungdomsrånarna här diskriminerar inte, utan rånar alla etniciteter

Den enskilda polisen i Järva säger att han delar bilden av att gärningsmän från våra utsatta områden är kraftigt överrepresenterade i den här sortens brottslighet, men inte att de skulle bry sig om att leta upp etniskt svenska offer. Det kan förekomma förnedringsrån med svenskhat men det som sägs om det här hatet sägs på lösa grunder. Den typen av narrativ gynnar bara främlingsfientligheten som inte bara lever på en världsbild där invandrare hatar svenskar utan också strävar efter att skylla problemen i samhället på invandringen.

Det är just sådana poliser vi inte behöver, inte heller offren eller ens de som så brutalt rånar och förnedrar. Fortsätter det så här kommer snart medborgargarden vara ett faktum. Och om det händer, ja då kommer vi få ännu större problem.

Undrar vad polisen i Järva tänker när han läser vad en anna polis säger. Förnedringsrånen utförs oftast av invandrarkillar, det är fakta. Och att de här killarna hamnar i brottslighet beror på det stora flyktingmottagandet och misslyckad integration. För att vända utvecklingen behövs en åtstramad flyktingpolitik och slopad ungdomsrabatt för de här grova brotten, skriver Anders Karlsson, polisinspektör i Göteborg.

Vi är trötta på bortförklaringar. Lika trötta som vi är på Stefan Löfven som skyller ökningen brutala rån på Alliansens skattesänkningar. ”Under lång tid pågick en politik /…/ som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden”, sade han när kommenterade.

Varför ska det vara så förbannat svårt? Rånen handlar om att förnedra svenskar och majoritetssamhället. Och det måste vi väl för tusan kunna prata om utan att en polis i Järva ska försöka vända debatten till att handla om främlingsfientlighet.

För det handlar inte om det alls. Det handlar om att ta ansvar och kanske mest av allt, att sluta upp med att förnedra offren ytterligare genom att försöka få det de utsatts för att handla om något annat.

Källa: Aftonbladet


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: