Försäkringskassan underkände läkares sjukintyg om hjärtrusning, menade att en veckas sjukskrivning skulle räcka istället för de 3,5 månader läkaren förskrivit.

| 19 februari, 2020

En patient som nyligen drabbades av livshotande hjärtrusning, ett tillstånd som i praktiken kan jämställas med hjärtstillestånd fick sitt sjukintyg underkänt av en försäkringskasseutredare. Denna menade att läkarens intyg var för vagt och att försäkringskassan behövde mer information innan de kunde godkänna sjukskrivningen. Denna tjänsteman ville ha mer uppgifter om vad det till närliggande hjärtstilleståndet bestod av och var detta tillstånd inträffade.

Man frågar sig om försäkringskassans tjänstemän inte vet vad ett rusande hjärta är för något och vad det gör med människan som drabbas av det?
När sen då försäkringskassans tjänsteman frågar läkaren vilka aktiviteter/arbetsuppgifter ”hen” inte kan utföra på grund av detta rusande hjärtat då frågar jag mig i alla fall om det inte är på tiden att entlediga sådana tjänstemän på försäkringskassan?
För borde inte sådan tjänstemän ha en grundläggande medicinsk utbildning?

Försäkringskassan kunde gå med på en sjukskrivning på en vecka men inte den sjukskrivning som läkaren gjort på 3,5 månader. När överläkaren i kardiologi Sten Östenson som för övrigt är ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse fick höra om detta så trodde han först inte det var sant. Han menar att det kan ta allt från 6 till 12 månader innan en sådan patient är återställd, men enligt försäkringskassan räcker det med en veckas sjukskrivning.
Jag frågar mig om det inte vore på tiden att begära att myndigheten har medicinskt specialutbildade tjänstemän som ska bedöma de sjukas tillstånd när de inte längre litar på läkarkårens utlåtande.

https://www.sjukhuslakaren.se/lakare-fick-baklaxa-sjukintyg-om-hjartrusning-dog-inte-man-har-tappat-respekten/

31 tankar på “Försäkringskassan underkände läkares sjukintyg om hjärtrusning, menade att en veckas sjukskrivning skulle räcka istället för de 3,5 månader läkaren förskrivit.

 1. Lena Ehde

  Är det inte hög tid att att ansvariga och handläggare på Försäkringskassan ställs inför rätta för dråp? Bara de senaste dagarna har ytterligare 2 personer tagit sitt luv så försäkringskassan inte ansett deras sjukdom vara allvarlig nog för ersättning. Cancersjuka, personer med ALS, ME, hjärntumörer, psykiska sjukdomar, UMS är enligt myndigheten fullt arbetsföra. Inlagda på intensiven har blivit utförsäkrade för det ansågs att man kunde ta med en vårdare och syrgas och anmäla sig till arbetsförmedlingen. Försäkringskassan är ett apzoo! Och ingen agerar på dess fullständigt vansinniga handlande mot sjuka och funktionsnedsatta. Ställ myndigheten och ansvariga politiker inför rätta istället för att låta Strandhäll gråta i TV, hon som själv är ansvarig för hundratals självmord pga sina beslut gällande Försäkringskassan. Karma is a bitch.

  1. Frida

   Håller med.
   Det här är politikerstyrt och om inte alla svenska medborgare börjar reagera och agera, så har vi snart inga rättigheter kvar.
   Tills det blir ordning på FK-bygget eller en totalt nyinsatt instans tar över som kan ansvara för vår sjukförsäkring på ett etiskt värdigt sätt, så borde varenda handläggare hållas personligt ansvariga för sina beslut.
   Dvs, jag borde kunna polisanmäla FK-handläggaren.

  2. Susanne

   Jag håller fullständigt med. Jag har en diskbråcks operation i nacken för två år sen och då fast jag var yr och mådde dåligt innan operationen så fick jag inga pengar håller på att bråka med dom nu. Jag vann i förvaltningen men dom överklagade till kammarrätten och där ligger det nu.

 2. Nollan

  Barbariskt… inte mkt står rätt till inom fk ab..men bonusen “bränner” väl i börsen…
  Sänk en sjuk .höj din lön…
  Fk bör nog reformeras om helt..för försäkrades medc säkerhet. Rätt tas till vara i praktik…

  Nollan

 3. Marie

  Jag är utfärsäkrad trots :
  1 Handikappad och nervskada där min funktionsnedsättning är rörelsehinder och kronisk värk, efter en trafikolycka då jag blev påkörd av en billist när jag cyklade.
  2. På grund av det ovanstående traumat och den kroniska nervskade värken utvecklades min muskelsjukdom fibromyalgi som ger ytterligare värk problematik.
  3. Efter en stor buk operation ett par år före trafikolyckan har jag ett ärr från bröstbenet till naveln och på grund av mitt rörelsehinder har jag fått 8 stycken bukväggs brock som har gjort att jag inte kan äta tillräckligt och då fått brist sjukdomar som tandförlust och anemi tex. Och svåra tarm inklämningar i bukväggs brocken varje dag när jag äter dricker och rör på mig. Vilket är mycket smärtsamt att ha tarmar utanför buken fastklämda i bukväggs brocken.
  3. På grund av min livssituation som multisjuk med kronisk värk och rörelsehinder tillsammans med att jag har autism typ 1 och Add som funktionsnedsättning. Lever jag med svår depression, ångest och ptsd.
  Och trots allt detta är jag numera utförsäkrad men tacksamt nog försäkrad via företaget/facket och får försäkrings pengar i 180 arbetsdagar vilket räcker till i augusti i år. Om tre månader ska jag genomgå en bukväggs brock operation vilket kan leda till min död men eftersom försäkringskassan som på står att jag är helt arbetsför på ett mindre påfrestande fysiskt och psykiskt arbete än det jag arbetat på hela mitt vuxna liv som barnskötare på förskola eller som dagmamma i familjedaghem. Skulle jag rent tekniskt enligt dem vara undersköterska på min egna bukväggs operation och vårda mig själv på avdelningen efteråt eller något annat vanligt förekommande mindre påfrestande arbete. Nu är jag fortsatt fullt sjukskriven på heltid och då får jag som sagt försäkrings pengar från annat håll ett litet tag. Och företags hälsan har jag genom arbetet gjort en arbetsförmåga bedömning och enligt dem är jag så fysiskt och psykiskt sjuk som min egna läkare skriver under på. Nu får jag väl se hur resultatet av min kommande operation blir och om jag lever. Men i vilket fall som helst upphör mina förutsättningar till en värdig och mänsklig förutsättning för mig som multisjuk och handikappad, autist/add funktionsnedsatt människa och mamma till två barn med autism och add/adhd. Och i mina mörkast stunder undrar jag om det inte hade varit bättre för mig själv att jag inte överlevde trafikolyckan för den svåra livssituation jag plågas i. Då hade jag hellre inte varit en börda och kostnad för samhället. Men när jag tänker på mina två barn med npf-diagnoser och allt jag kämpat och lyckats med i deras liv och vår villkorslösa kärlek och alla mina nära och kära som uppskattar och kämpar för mitt vara eller inte vara. Och alla de åren av hårt arbete i barnomsorgen för att ge förskolebarn en meningsfull, pedagogisk verksamhet med värme, omsorg och glädje. Så tycker jag i mina stunder jag kämpar för mig själv att jag borde vara värd ett väldigt liv med rätt förutsättningar för mig med. Där jag nu borde få sjukersättning för det faktiskt är så sjuk och funktionsnedsatt jag är. Sänder en massa varma kramar till alla andra där ute som kämpar i motvind med myndigheter som agerar lieman och kör oss multisjuka människor till ättestupan. Från en som vet hur det är. Då jag själv fick ångestattack under möte med alla parter och fick hållas fast av min doktor och en nära vän när jag försökte av sluta mitt liv med att hoppa i trapphuset på vårdcentralen när jag blev utförsäkrad. Tacksam för att jag stoppades men lever nu som trasig, förtvivlad och mycket ledsen människa utan livslust och förhoppningar om förutsättningar för min existens.

 4. P. Mannerström

  Det är vidrigt att se hur Försäkringskassan som är en svensk statlig myndighet som ansvarar för stora delar av socialförsäkringen får tillåtas verka som dom gör!
  En skandal för vår nation.

 5. Bengt andersson

  Har själv blivit klaffopererad med öppen bröstkorg.Blev opererad under 6 Tim.innan operation ville läkaren sjukskriva mig till hundra procent. Jag ville jobba och jobba femtio procent, sjukskriven på 50 procent. Efter några månader ville försäkringskassan att jag skulle jobba heltid igen. Jag orkade inte detta. Försäkringskassa så till mig att gå till arbetsförmedlingen och söka ett annat heltidsjobb.Sa att jag inte orkar att jobba heltid. Fick därefter operation .Efter operationen på nytt sjukskriven 3,5 månader. Då krävde försäkringskassan att jag skulle jobba heltid igen efter att legat nersövd och kopplad till en hjärt lungorna maskin ,och opererad med en uppskuren bröstkorg..Någon ersättning från försäkringskassan har ej gjorts.Någon som slår detta?

  1. Franc Vasilcin

   Fks medecinske såkallade
   rådgivare har avslagit min läkares samt arbetsförmåga bedömningen dom har fått av mig, man tror inte det är sant.

 6. Carina 58 år

  Jag är oxå mkt sjuk med svår värk och stora sömnsvårigheter ,har RA och fibromyalgi ,kan inte arbeta p.g.a detta , har kämpat i 4 år mot F.K för att få igenom sjukersättning ,men icke ,har överklagat till Förvaltningsrätten men dom tycker inte att jag är ens 25% sjuk !!! Är för tillfället sjukskriven ,men hur länge till man får godkänt sjukpenning vet jag inte ! Känner mej helt apatisk .Vet inte hur länge till jag orkar kämpa .

 7. Lena Andersson

  Fruktansvärt maktövergrepp!! Att F-kassan har makt över läkare?? Vad är vi på väg? Blir på tiktigt väldigt rädd när tjänstemän står över läkarvetenskapen???

 8. Nicke

  Jag lever idag endast på barnbidrag då jag inte vågar sjukskriva mig trots att läkarna vill detta!
  Jag var sjukskriven sen utskriven. Nära självmord flera gånger då FK har skrattat åt mig. Trots läkarintyg tidigare. Nu lever jag på 1200kr. Jag och mitt barn.
  Och jag vet att vi inte är ensamma!
  FKs ursäkt är mass invandringen. Den kostade mer än nåt annat och man var tvungen att skjuta pengarna dit i första hand för att inte prata om STATISTIKEN!

 9. Yasin

  Jag lider av panikångest och panikattack o två gånger själv mord försökt har läkarintyg mm fick avslag gång på gång försäkringskassan har ingen förtoelse för man er sjuk

 10. Kg

  Anmäl Försäkringskassan och dra dem inför rätta för detta börjar bli ohållbart.
  Fruktansvärt maktövergrepp!! Att F-kassan har makt över läkare?? Vad är vi på väg? Blir på tiktigt väldigt rädd när tjänstemän står över läkarvetenskapen???
  Alla har vi fått nog.

 11. Lars Johansson

  Försäkringskassan handläggare måste göra sig skyldiga till “stämpling grov misshandel”. Person som är sjuk ska tvingas arbeta utsätts för psykiskt och fysiskt totyr vilket är olaglig i Sverige.

 12. Camilla

  Min son har ett medfött hjärtfel som innebär att en extra ledning ” går till hjärtat . Det innebär att puls stiger till 190 vid överansträngning och hjärtat rusar m dubbel slag . Detta ska opereras . Han blev sjukskriven en månad pga stress , oro och sina besvär . Han jobbade då och städade . Fk godkände inte sjukskrivningen med orden … städjobb är inget stressig jobb och som påverkar huvudet eller hjärtat ! Han kom efter m hyror och allt pga inga pengar från Fk och jag som mamma har fått hjälpa till för att komma på fötter . Han väntar på Operation nu och får hjälp av soc ( efter tre månaders stök ) hans hjärta mår sämre pga all stress och oro försäkringskassan har lyckats ge honom ??

 13. Amani

  Heja, FK fungerar som AF, De gör ingenting i praktiken. Försäkringskassans arbete går ut på att frisk förklara folk, gå inte till doktor, fråga först FK om du har rätt och gå till doktorn. Annars kommer du blir ännu sjukare. FK och AF finns och utformades av politiker som vi har röstat på. Dem är för närvaro rapporter till regeringen.
  Att alla arbetare som betalar deras höga lön, jobbar och går inte till doktor.
  Dem ville att alla skriver under alla dokument med samvete. Har dem själva något samvete, när deras agerande resulterar till en död människa.
  FK strävat efter att sänka din lön så mycket dem kan. Det räcker att man blir arbetslös på bara 2 veckor, så kommer FK med nya och tidskrävande argument, dina papper går en runda på hela försäkringskassan. Det ena handledare efter det andra, för att på något sätt lyckas och sänka din lön. För helvete heller, FK och Skatteverket ligger ofta på samma byggnad. Varför ska jag betala skatt för årslön på 320 000, och försäkringskassan beräknar min årslön på 260 000 kr.
  Kan någon förklarar varför? Detta tog ca 5-6 månader att få det årslön som jag hade beskattat för.
  Tänk att du är sjuk och tänker hela tiden på din sjukdom, och samtidig kunna orka att skicka brev efter brev till olika FK handledare!!!!!!
  Hoppas att alla skattebetalare mår bra, och behöva inte kämpa för sitt rätt, annars blir man ännu sjukare!!!!!

 14. Thomas Willy Hammer

  Nav i Norge er ikke helt på stell de heller. Men de er ikke så utrolig dumme som fk ser jeg nå

 15. fawaz

  hi min fru på 13 år har sjuk och hon har sjuk intyg men efter 13 år dem vill att hon jobba och jag vet inte vad jag ska göra och läkare sägar att hon kan inte jobba dem skicka henna att göra arbetsförmogan 6 veckor för 13 år hon har cancer gjort en arbetsförmåga bedömning och enligt dem är jag så fysiskt och psykiskt sjuk som min egna läkare skriver under på. och hon fått panikångest och panikattack

 16. Carl den 12

  All min omtanke till er som kämpar på för er själva och era nära och kära.
  Själv fick jag besked förra våren om ev hjärntumör och ingen remiss skickades till röntgen och heller ingen diskussion om samtal eller sjukskrivning.
  Läkaren gick på semester och ingen läkare tog över pågående utredning.
  När VC bara ville fortsätta med att ta nya prover, så gick jag en tisdag till stans bästa privatläkare och på torsdag samma vecka, hade jag fått brev om tid för röntgen.
  “Självklart” så fick jag betala privat både läkare, provtagningar och röntgen.
  Så här får det inte fortsätta !!!
  Svensk FörSämringsKassa och WC har tappat sina ursprungliga mål med att hjälpa människor.
  Man skulle nästan kunna tro att ni jobbar och får betalt för att knäcka människor…………

  Calle säger bara “Krossa & Förgöra” år 2022?

 17. Liza

  Många unga jurister som jobbar på fk med sjukpenning. De kommer direkt efter avslutade studier. De vet väl inget om medicinska tillstånd. Men det är just jurist man ska vara när man söker jobb på fk. Fattar inte har man gått en så lång utbildning måste det väl finnas bättre välbetalda jobb. Medicinska kunskapare har nog en del men inte så att man kan säga att det är på någon högre nivå
  Nej det som behövs får man läsa sig till
  Men i den frågan är det ingen idé att gå handläggare på fk de har ingen makt måste följa alla regler annars blir det tråkigheter.
  Nej det är socialdepartementet som har makten att göra lagen mer mänsklig.
  Här tar man upp försäkringsläkare de bara rådgivare. De har ingen makt.

 18. Kk

  Det sjuka är, att det är vanliga läkare som har sidouppdrag av FK att vara medicinsk försäkringsrådgivare. Avslår de intyg kolleger skrivit. Måste vara bra betalt av FK att vilja göra sånt. Den försäkringsmedicinske rådgivaren hos FK som avslog min sjukskrivning jobbade dock heltid hos FK då han förlorat förskrivningsrätt som läkare då han var dömd för olaga hot samt egna alkohol och drogproblem. Detta fick jag fram via Socialstyrelsen och tingsrättens dom. Man kan ju säga att han verkligen var beroende av sin anställning hos FK och nogsam med att göra ett bra jobb för FK.

  1. Julia McKenzie

   min gode vän, lärare, älskad av sina elever, dog p g a att han tvingades arbete trots hans var sjuk. Hans kropp kollapsade, han låg nersövd i 3 månader på intensiven, led sedan i två år och dog av sviterna.
   Sjukförsäkringen är en försäkring vars premier betalas in i form av skatt. Jag saknar ord för att beskriva allt lidande politiker och tjänstemän har orsakat så många. De borde åtalas för dråp och misshandel och straffas därefter.

 19. Johan Öhman

  Försäkringskassans agerande är helt styrt av dom politiker vi valt!!!! Detta är fakta! Men det moderaternas partiledare som ligger bakom detta från första början som motionerade om detta. Har själv varit utan sjukpenning trots att FK gjort fel och nu är jag så jävla trött och sliten att jag begärt juridiskt biträde i mitt ärende som för övrigt jag anmälde till JO och JO tog mitt ärende på allvar och begärde att FK skulle förklara sig…… Det är skrattretande att läsa deras yttrande…… Det är blaha blaha blaha….. FKs sk specialist utredandehandläggare är rena rama skämtet, jag har nu en handläggare som är vettig att snacka med åtminstone ? jag har Adhd bla kronisk värk ptsd och andra diagnoser sk samsjuklighet. Det enda att göra är att göra en sk grupp stämmning mot svenska staten dvs man letar reda på en jurist som för alla oss tusentals sjuka som blivit söndermalda av byråkratin i Fk! Med vänlig hälsning Johan Öhman trött som fasen och pank

 20. Kg

  Jag förstår inte att de som arbetar på Försäkringskassan kan jobba kvar och följa de regler som är helt lidande för de sjuka.
  De som får avslag från sjukpenning trots läkarintyg är mycket jobbigt för de drabbade.
  Att orka driva ärenden vidare krävs mod och ork som ingen förstår mot Försäkringskassan som har makt över oss.
  Jag läser ofta olika fall mot Försäkringskassan i tidningen som människor berättar om och jag blir bara arg.
  När Annika strandhäll sade upp sig pågrund av makens bortgång så undrar man hur det gick och om hon ansökte om ersättning för sorg,eller om hon fick avslag även hon mm.
  Vad ska vi göra med Försäkringskassan??
  Ni som jobbar där sök nya jobb och visa att reglerna är fel .
  Att ge negativa besked till sjuka människor dagligen kan väl inte vara ett stimulerande arbete.

 21. Kk

  Ja man undrar ju om Strandhälls karl som tog livet av sig, varför gjorde han det? Kanske inte passande i familjen att söka vård och ev bli sjukskriven

 22. Susanne Svensson

  För det första är det inte svenskar som sitter och ger avslag gång på gång. Hade alla ni varit av utländsk härkomst så hade ni fått både sjukpenning och sjukersättning. Jag vet för jag krigar fortfarande mot dom. Om ni bara visste hur många namn inom fk jag kan skriva ut. Och det är bara utländska namn som knappt kan prata svenska. Sådana jävlar ska sitta och döma ut oss som har arbetat och betalt skatt nästan hela sitt liv.

 23. Reza Noori

  Det är förjävligt att Försäkringskassan necker till all typ av mina läkares intyg. Jag har jobbat ganska mycket under 2019 och i slutet av 2019 drabbas jag dekoration.
  Idag ej har inkomst och ersättning från nånstans förrutom hoppet till Försäkringskassan.
  De har nekats tidigare till mina läkarintygar.
  Nu Jag riskerar att bli av med min lägenhet och sedan risken betyder stora att jag begår självmord.

  Vem har ansvar för att hand om de sjuk människorna i samhället.?
  Jag har ansökt all möjliga hjälp av socialtjänsten, arbetsförmedlingen och de andra.
  De alla Sägt det är Försäkringskassans ansvar för att ta hand om de sjukskrivna personerna.
  Varför utnyttjar myndigheterna oss på detta sättet Vi lever ett fruktansvärt situation och inget tar sitt ansvar vad fan var ska man vända sig till?

Kommentarer är stängda.