Så orolig behöver du vara för coronaeffekten

| 25 februari, 2020

“Regeringen kallar till krismöte, det blir allt mer ont om containrar och svenska företag kan tvingas stoppa produktionen. fPlus har talat med företagare och experter om hur allvarliga effekterna blir för den svenska ekonomin.

Coronaviruset fick Europas börser att rasa under måndagen. Värst var flyg- och resebolagen. Redan för tre veckor sedan varnade ekonomer och företag i fPlus för att det bara handlade om veckor innan coronaviruset skulle slå mot livsnerven i svensk ekonomi. Sedan dess har spridningen av viruset accelererat och läget är nu än mer allvarligt, enligt Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen. Risken är att underleverantörer och de tre stora svenska fordonstillverkarna AB Volvo, Scania och Volvo Cars riskerar stora störningar och i värsta fall måste stoppa produktionen, menar han.

– Jag är orolig för att detta är lugnet före stormen. Fabriker och fordonstillverkare närmare Kina, till exempel i Sydkorea och Japan, har redan fått problem eller tvingats stänga på grund av leveransproblem beroende på corona och det är bara en tidsfråga innan vi ser samma sak här, sa han häromdagen till DI.”

fPlus


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: