”Sverige kan inte mötas”

Joakim Lamotte

Debattprogrammet ”Sverige möts” kan lika gärna byta namn till ”Sverige kan inte mötas”. Kvällens program som skulle sändas från det utsatta området Kronogården har flyttats förfärat kommunen inte vill att området ytterligare ska stigmatiseras.

Vad är det för strunt? För Sverige är det väl viktigt att kunna lyfta fram fakta och lägga det på bordet under full öppenhet. Och för att kunna göra det är en förutsättning att det utsatta området kommer till tals. Det är väl hela utgångspunkten. Vad kommer nästa ”möte” säga, samma sak?

I programmet säger en boende från Kronogården att det hade varit tryggt för SVT att sända där: ”Det är tryggt, vad är problemet” samtidigt som en representant från PRO berättar att de fått sätta in skottsäkert glas i sin lokal. Vad är det för trygghet?

Och jag undrar vem det är som egentligen bestämmer i Kronogården? Är det politiker, polisen eller de som skapar otryggheten? Det finns en orsak till att väktare slutat patrullera i Kronogården.

Under programmet lyfter en muslimsk kvinna fram kanske det allra viktigaste problemet. ”Det finns för lite svenskar”. Det hon menar är att det inte överhuvudtaget är blandat och det har lett till att hon lever i ett parallellt samhälle i Sverige. Ett klansamhälle.

Klansamhälle? Vad innebär det egentligen, inofficiella rättegångar, parallella rättssystem, livrädda vittnen och klanledare som medlar i konflikter. Där svensk lag helt inte gäller.

Utöver otryggheten, parallellt samhälle tar programmet även upp den höga arbetslösheten bland utrikesfödda. Det är klart den påverkar men som påpekas, Sveriges arbetsmarknad är inte anpassat för invandring från länder där kunskapsnivån är låg. Så vad ska man göra då? En sak är förstås att ställa krav. En annan, att sluta tycka synd om de som invandrat. De har gjort ett aktivt val att komma just till Sverige. Den drivkraften borde tas tillvara på. Men så länge man kan klara sig på bidrag kommer färre att vara motiverade att lära sig språket, jobba, utbilda sig eller praktisera. Särskilt om man bor i ett utsatt område där alla andra också är invandrare och arbetslösa bidragstagare.

Polisen diskuteras också, eller snarare deras närvaro. De är för hårda. De jagar bara ungdomar med invandrarbakgrund och så vidare. Det är polisens fel att ungdomar i de här områdena inte litar på polisen. Och så är det förstås inte. Det är uppenbart att man inte förstår vad klanstyre och segregation innebär. Att det är en plats där svensk lag inte gäller.

Journalister ska kunna röra sig i samhället och rapportera från utsatta områden. Ja det är en fin tanke. Kronogården är i alla fall ett område där demokratin inte existerar. När jag ser Lamotte stå i programmet med skottsäkerväst och säga ”någon måste stå upp mot de kriminella” och journalister måste kunna rapportera om allt, tänker jag att det är precis det som inte går längre. Sverige har i grunden förändrats.

Att se en journalist bära skottsäker väst i en intervju är idag en verklighet i Sverige.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “”Sverige kan inte mötas”

Kommentarer är stängda.