Tino Sanandaji: Läkare Benjamin Kalischer Wellander kritiserar Sveriges nedrustade krisberedskap…

| 28 februari, 2020

Läkare Benjamin Kalischer Wellander kritiserar Sveriges nedrustade krisberedskap, och föreslår åtgärder i en läsvärd artikel i GP:

“Svensk politik och myndighetsväsen kännetecknas av att reagera framför att förebygga. Från flyktingkaos till IS-resenärer och skenande brottslighet, har svensk politik utmärkt sig att vägra tala klarspråk förrän det är för sent. I dagarna deklarerade socialminister Lena Hallengren att beredskapen är god…

Italien får nu kritik från WHO och ångrar bittert att de inte haft strängare karantän av inresande från Kina. Varför reagerar inte den svenska staten på denna signal? Varför har vi inte obligatorisk hemkarantän för återvändande från drabbade områden, när studier visar att smittan kan spridas innan man utvecklat symptom?

Fortfarande grasserar missuppfattningen att covid-19 inte är värre än influensa. Den största studien hittills innefattar 44 672 fall av bekräftad smitta. Dödligheten i denna studie beräknades till 2,3 procent. Man kan dock räkna med en viss utspädningseffekt på grund av att mild sjukdom inte upptäcks i lika hög grad, vilket får många epidemiologer att skatta den verkliga dödligheten till omkring en procent. Detta är fortfarande tio gånger högre än för vanlig influensa. Det verkligt alarmerande är dock att så många som 14 procent utvecklade allvarlig sjukdom med lunginflammation.

Vid pandemier är det inte ovanligt att 40 procent av befolkningen smittas. Socialstyrelsen har valt ett mer konservativt estimat på 20 procent. Detta innebär fortfarande att omkring 300 000 personer kommer att behöva sjukhusvård varav 100 000 kommer att behöva intensivvård. Det behövs ingen professor för att räkna ut att Sveriges 510 intensivvårdplatser inte kommer att räcka till. Dessutom kommer undanträngningseffekter i ett redan svårt överbelastat sjukvårdssystem, med lägst antal vårdplatser per capita i Europa, att medföra att många kommer att dö i annars behandlingsbara sjukdomar.

Vårt starkaste kort är att försöka hålla smittan utanför landet så länge det bara går, tills ett vaccin finns på marknaden. Så länge det fortfarande är ett realistiskt alternativ borde vi göra allt för att uppnå det. Just nu görs för lite”

https://www.gp.se/…/sverige-%C3%A4r-inte-tillr%C3%A4ckligt-…

Tino Sanandaji på facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *