Ann Heberlein förklarar sig: Att kidnappas av rasister

| 1 mars, 2020

Hon skriver om hur det brast för henne när hon såg drevet mot Magda Gad, som ifrågasatte Lamottes användande av skyddsväst. Hon skriver om hur hon sett samma fenomen tidigare. Att de: “som drivs av ett hat mot människor av annat ursprung än etniskt svenskt, som på allvar anser att ”allt är invandrarnas fel”, som menar att andra kulturer är underlägsna den svenska gillar” henne. 

“Alla som, på något sätt, kritiserat den förda migrationspolitiken, pekat på de negativa konsekvenser en mycket stor invandring och en misslyckad integration för med sig, har fått tveksamma beundrarskaror”, fortsätter Ann. “Inte sällan förvanskar den här sortens beundrare dessutom det vi faktiskt skriver.” Hon “vet inte hur många gånger hennes texter använts som argument för att påstå att ”alla muslimer våldtar”, ”det är bara invandrare som våldtar” eller ”det pågår ett inbördeskrig där svenska flickor våldtas”.

Och så är det förstås många gånger, för alla som skriver om invandringens baksidor. Problemet med det Ann skrev är att hon generaliserade och pekade ut alla som kritiserade dem som hånade Joakim Magnus Lamotte som “äckliga rasister”. Och det är oavsett anledning inte okej. Det är få kloka läsare och kritiker som vill kallas för “äcklig rasist”. 

När jag påpekade detta i ett inlägg skrev Ann i tråden till mig: “Så intressant att du tar åt dig. Du ser dig alltså som ett rasistskt äckel? Det är en tråkig självbild. Så skulle jag verkligen inte beskriva dig.” 

Den kommentaren gjorde mig bara mer förbryllad. Det är klart att jag tog åt mig. Jag är ju en av dem som verkligen inte uppskattar hur annars så kloka skribenter och journalister plötsligt häcklar en hotad journalist. 

Jag står fast vid det jag tycker. Det är helt enkelt inte rätt av någon att ropa “äcklig rasist” efter någon, lika lite som det är rätt att häckla och håna en hotad journalist. Betyder det att jag inte uppskattar allt det arbete Ann och Magda gör? Nej, men jag måste inte gilla allt de gör och säger. 

Lamotte tänjer ständigt på journalistikens och yttrandefrihetens gränser på ett sätt som är ovanligt i dag. Han provocerar fram den verklighet få vill veta något om. En verklighet där otryggheten sprider sig, där kriminella styr hela bostadsområden, där PRO tvingas montera skottsäkra fönsterrutor och där Lamotte att bära skyddsväst. 

Lamotte kan säkert uppfattas som smaklös. Men fråntar det honom rätten att skydda sig? Nej. Fråntar det andra rätten att tycka att det är något fel med debatten när fokus läggs på att håna och häckla istället för att uppmärksamma varför Lamotte eller SVT knappt vistas i Kronogården? Nej. Lika lite som det fråntar Ann att se sina följare och kritiker som “äckliga rasister”. Men ingen av oss måste gilla något av vad den andre skriver eller säger. 

Förbryllande nog har ofta just de som hånar Lamotte ofta en mycket hög svansföring i frågor om hot och demokrati, eller de ämnen Lamotte provocerar fram.

Jag är mycket tveksam till värdet av att håna en person som uppenbart uppskattas för det han gör och som är utsatt för hot. Vårt samhälle är väl fult nog ändå kan man tycka. Ja, Lamotte är obekväm och tar upp obekväma ämnen. Passar det inte åsiktskorridoren? Nej. Men vem vill byta med honom? Han visar upp ett samhälle med problem få vågar ta i. För mig är det en ickefråga om hans följare stöttar honom ekonomiskt eller vad han har på sig. De som häcklar honom framstår som avundsjuka mobbare.

För mig är det solklart. Vi kan inte ägna oss åt häckla över journalister som hotas därför att journalister och vår yttrandefriheten måste värnas till varje pris och att det är något som alltid borde gälla, oavsett vad. Jag skulle göra samma sak för Ann och Magda om så krävdes. 

https://annheberlein.com/2020/03/01/att-kidnappas-av-rasister/?fbclid=IwAR2YfSpxXPAeQ9-CzHv9msCiMF2klKjgvnFCBTeDNQolRLazHQK71S1hitM


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: