INSÄNDARE. Linda Wibergs kommentar på inlägget om den kristna flickan som tvingades utöva islamsk tro på skoltid

| 5 mars, 2020

Genrebild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Linde Wiberg kommenterar följande inlägg: Min dotter var tvungen att skriva att jag tror på allah och att jag går till mosken och vara med på bön ritualen

Hej
Tänker på din dotter och hennes vänner som fick lov att genomföra detta mot sin vilja.
Undrar även hur de har tänkt på skolan gällande lagen om religionsfrihet. Hur ska de förmedla att det är gällande lag efter detta utspel. Funderar även på om inte detta klassas som psykisk misshandel då din dotter med flera känner sig kränkta och mår dåligt över behandlingen. Det var även under tvång/hot – gör det inte det under lektionstid så skulle deras rast där de ska ha möjlighet att återhämta sig för att orka med nästkommande lektion. Det finns säkert fler punkter som man skulle kunna anmäla skolan och gällande lärare under.

Syftet med utbildningen inom skolväsendet
4 § Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.

Utformningen av utbildningen
5 § Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor.

Var och en som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling.

Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Förbud mot kränkande behandling
9 § Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.

Att tvinga barnen att utöva något kring en religion som inte står för våra demokratiska värderingar kan jag se som ett lagbrott.
Din dotter känner sig felaktigt behandlad i skolan, hon är kränkt som individ med rätten att inte behöva erkänna en religion som hon inte tror på. Ingen utom hon kan bestämma om hon blivit kränkt eller inte……med den grunden kan man ju se det som ett lagbrott också.

Jag hoppas att din dotter och övriga barn som känner sig kränkta i detta får upprättelse. Vad skolan, rektor och undervisande lärare bör få för straff är inte upp till mig att avgöra, men din dotter har rättigheter enl lag och skulle aldrig behövt utsättas för detta.

Kramar
Linda Wiberg


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “INSÄNDARE. Linda Wibergs kommentar på inlägget om den kristna flickan som tvingades utöva islamsk tro på skoltid

  1. Linda Wiberg

   Jo man tackar ja…….
   För mig handlar det om sättet man väljer att lära ut Islam på och inte om islamisering i sig.
   I detta fallet får man tydligt höra av barn själva i en inspelning att de inte gillade sättet de skulle utföra lektionen på. Man fick även höra barn förklara att de skulle bli tvungna att göra det på rasten om man inte gjorde det på lektionen. Man hör även ett barn tala om att h*n är redan troende muslim och skulle inte vilja göra samma om det handlar om tex kristendomen.
   Vi är många som haft religionskunskap i skolan och som även läst om Islam (dessutom fått bra betyg i det samma) utan att behöva skriva att de tror på Allah och att man går i moské, inte heller har vi behövt be eller lyssna till bön på det viset som dessa barn fick.
   Åter igen så är det inte upp till skolans personal att avgöra vem som blivit kränkt, det är upp till barnet i fråga. INGEN äger någons känsla utom personen i fråga.
   Här har man “tvingat” barn till att utföra “handlingar” som går emot vad de själva känner att de vill göra och det är inte förenat med varken skollag eller lagen om religionsfrihet.
   Religionsfrihet innebär att man inte ska behöva utöva religiösa handlingar eller klä sig i religiösa kläder mot sin vilja.
   Vad skolan, rektor och lärare hävdar vara spelar ingen roll, det är barnens upplevelse som är det relevanta.

 1. Ulf

  Det borde vara ett klart fall av tjänstefel och i så fall saklig grund för uppsägning.Självklart skall barn inte utsättas för sådan okänslig påverkan,det är säkert vänstervridet så det räcker i den skolmiljön……ett barn har reagerat och känner sig felaktigt behandlad,kan någon ansvarig ens förstå det ? Skrämmande hur utbildningen läggs upp och utförs.

Kommentarer är stängda.