Malcom Kyeyune: Det är svårt att plocka bomull på distans, nämligen

Malcom Kyeyune

Blev tillfrågad att skriva en replik på en tidigare debattartikel där vi fick lära oss att Sverige var ett av de mest strukturella rasistiska länderna där ute och att vi raskt måste vidta kraftiga åtgärder mot detta. Betalda av skattepengar, såklart.

Låt mig bidra med en liten anekdot. Någonstans runt 2016 blev jag intervuad av Sveriges radio. Mot intervjuns slut kom vi in på Sveriges roll i slaveriet, och innan jag han hejda henne började intervjuaren tala om allt det ouppklarade arv slaveriet satt i Sverige. Jag, som afrikan, borde väl känna mig ganska obekväm, med allt detta ouppklarade slaveri-arv som fortfarande hänger kvar i Sverige som en miasma, eller?

Problemet är väl att även om det är sant att min far var från Uganda, så kom han till Sverige *från Uganda*. Blir man såld som slav till Amerika så hamnar man… i Amerika! Hamnar man inte där, då är det nog för att man inte är en slav. Det är svårt att plocka bomull på distans, nämligen.

Det finns dock en ytterligare knorr. Farsgubben tillhörde folkgruppen Baganda, vilket tillhör gruppen Bantufolk. I denna grupp hittar vi även folk som Zulu, Xhosa, Kikuyu, och många andra. En hel del av dessa folk var mycket krigiska, och extremt jobbiga att ha som grannar. Deras kontakt med slavhandeln var framförallt som försäljare av slavar, då förlorare i krig i Afrika – precis som i det gamla Grekland – kunde förvänta sig slaveri som straff för att de stod på fel sida. Baganda var ett av de bantufolk som tyckte krig var ganska festligt. De var bra på att vinna krig, och dåliga på att förlora dem. De tyckte helt enkelt var mycket roligare att vara förövare än att vara offer, ett perspektiv det nog ligger en hel del sanning i.

Självklart är all sådan här historia överkurs i ett land som Sverige. Men det jag har insett över tid är att den som påpekar att det kanske inte direkt är passande för en ättling till någon fattig svensk potatisbonde att be om ursäkt för triangelhandeln och slaveri till en ättling till en av Afrikas mer framgångsrika grupp imperialister, inte bidrar med någon sorts förbättring, utan bara är en sabotör. Spelar ingen roll om farsan är Baganda eller Zulu eller Xhosa eller en hottentott, eller för all del en av pygmeérna utanför fantomengrottan, hans funktion är att vara en “symbol”. Någon som behöver “hjälp”. Hjälp som går ut på att narcissistiska, progressiva svenskar ska pressa vanligt hårt arbetande folk på pengar, för att sedan leverera lektioner i om hur dessa hårt arbetande människor är roten till allt ont.

Det som pågår idag är mycket, mycket sällan någon sorts kamp mellan “svenskar” på ena sidan och, säg, “afrosvenskar” på andra sidan. Den stora konflikten i Sverige, det som verkligen polariserar, den handlar inte om ursprung, efternamn, eller hudfärg. Den kamp som pågår är en kamp inom gruppen “svenskar”, där de som slåss är en grupp självgoda guruer och ekonomiska parasiter som allt som oftast hatar och föraktar det vanliga folk de parasiterar på: “lantisarna”, “bilåkarna”, “rasisterna”.

I den konflikten vet jag, tack och lov, exakt på vilken sida jag själv tänker stå. Med folket, mot eliten.

Malcom Kyeyune på Facebook

https://www.gp.se/…/den-antirasistiska-industrin-%C3%B6verd…


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Malcom Kyeyune: Det är svårt att plocka bomull på distans, nämligen

 1. Heidi Hay

  Så jävla bra artikel och samtidigt så sorgligt att det måste vara du Malcom, en färgad kille som ”kan” leverera den! Skulle en vit person skriva något liknande vet vi ju vad man genast skulle bli kallad. Så tusen tack för din kunskap, både som skribent, kritiker och yttrandefrihets kämpe. Tack även till initiativtagarna för denna sida! Viktigare än någonsin i dessa dagar!

  Heidi

 2. Carl den 12

  Kan bara hålla med dig Malcolm i allt du skriver !!!

  Calle önskar att det fanns många fler som du, som har mod och levererar en rättvis bild av Sverige 🙏

Kommentarer är stängda.