Herman Gill: Ursäkta en lekman med sin högst egna lekmannamässiga tanke kring “domedagsviruset”….men,

| 9 mars, 2020

Medicinska personal som kramar varandra i en isoleringsavdelning på ett sjukhus i Zouping i Kina, Shandong-provinsen.
FOTO AV STR / AFP VIA GETTY BILDER

…Enligt amerikanska CDC och WHO dör mellan trehundratusen och sexhundrafemtiotusen personer årligen i vanlig influensa. Eller seasonal flu som den heter på engelska. Studien är bl a gjord med data från 33 länder som tillsammans har 57 procent av jorden befolkning. I artiklar från Medicare och Healthline kan man oxå läsa att enbart i USA drabbas årligen 32 miljoner människor av influensa. Det finns även siffror som är uppe runt 45-miljonersstrecket. Av dessa har 310 000 varit i behov av sjukhusvård och 18000 har dött till följd av den samma. Majoriteten av dödsfallen drabbar personer med redan nedsatt immunförsvar och som har andra underliggande sjukdomar. Siffrorna varierar från år till år men är ändå stadigt uppe i åttasiffriga antal. 

Så varför, varför skriva om Coronaviruset som om det vore ett mördarvirus, eller 2000-talets svar på Digerdöden? Vi skulle dö av SARS, vi skulle dö av svininfluensan, vi skulle dö av H5N1. Svininfluensan försvann och glömdes bort efter ett år.

Människor bunkrar förnödenheter, reportage i kvällspressen om hur du ska bunkra varor och hur nån stackars engelsman med Corona säger, “jag var i helvetet”. Förmodligen kan du uppleva det som om Belsebub själv sitter på sängkanten när du har en riktigt djävulsk maginfluensa eller  om du fått den årliga influensan. Det är i alla fall inget som specifikt kännetecknar Coronaviruset om man lyssnar till vad Marie Studahl, infektionsläkare på Sahlgrenska i Göteborg säger. Men visst, kvällspressens gamar ska ha sin lön.

Reportrar skickas runt om i världen och regisseras som om världen står inför ett massutrotning. Tagga ner nu! 

Corona är inget mördarvirus. Hur kan du säga så? Är du läkare eller virolog? Nej, men jag har gått ut åk 6 med godkänd svenska och matte. Och min försiktiga slutsats utifrån att kunna läsa och räkna den statistik och den relaterade information som finns tillgänglig, är att nej, det är ingen tyst mördare. Jag är inte orolig för egen del. 

Visst, procentuellt verkar Corona döda fler än vanlig influensa hittills, men enbart den jämförelsen blir rätt trubbig att använda om man ägnar sig en stund åt lite tankelek. Antalet och andra faktorer måste ändå beaktas här. Live Science skriver att “the death rate for COVID-19 appears to vary by location and an individual’s age, among other factors”. Läser man sen vidare förstår man hur många sätt man kan vrida och vända statistik o procentberäkning på.

Som sagt, 32 miljoner människor endast i USA under en normal influensasäsong. Corona har hittills smittat drygt 100 000 personer i hela världen. Corona spelar inte ens i lingonligan i jämförelse. Corona har visserligen resulterat i fler dödsfall än vad SARS och MERS tillsammans. Men är ändå hittills mindre dödligt. British Medical Journal har en bra artikel om detta. 

Jag är medveten om att det av förklarliga skäl inte finns någon studie över tid på hur farligt Coronaviruset är. Där måste vi helt enkelt ha tålamod. Men det skulle lika gärna gå samma öde till mötes som Svininfluensan. Utifrån de siffror och perspektiv som finns nu, känns det ändå bara korkat med domedagsreportage som späder på folks panik. Panik och förhastade slutsatser leder bara till dåliga beslut som i sin tur kan leda till dåliga och i värsta fall irreparabla konsekvenser.

Ska vi fortfarande ta det på största allvar och agera så proaktivt vi kan? Ja absolut! Av många anledningar. Vi ser redan negativa ekonomiska konsekvenser av viruset. Bara det är en orsak att visa handlingskraft och försöka förhindra vidare spridning.

Jag förstår dilemmat och svårigheten som sjukhus och vården står inför när det gäller hur de ska agera i gråzonsfallen. De fallen där man absolut inte kan avfärda en Coronainfektion men inte heller kan säga att det är det. Svaret man får när man pratar med infektionsjouren på KS är en uppgiven suck följt av, “ingen vet vad vi ska göra, vi har så många ärenden”. Men ändå, visa lite handlingskraft och beslutsamhet. Den vanliga svenska flatheten och rädslan för att någon kan kännas sig kränkt om vi sätter ner foten känns igen. 

Ska vi då förbereda oss på domedagen? Först ska vi väl ha lite perspektiv? 

Dick Harrissons bok “Digerdöden” kan ge oss en del av de perspektiv vi behöver innan vi skriker vargen är lös! Men förbereda oss på domedagen nu? Ja okej, det bör vi kanske göra. Men inte pga Coronavirus eller för att vi stulit Gretas barndom.

Herman Gill


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *