Coronaviruset – håll er hemma

Lena Hallengren (S) påstår att regeringen inte ensamt kan införa mötesförbud utan måste vänta på begäran från Folkhälsomyndigheten. Stämmer inte, skriver Hanif Bali

Vi har gått in i en helt ny fas vad gäller Coronaviruset. Den yttersta beslutsmakten ligger inte hos myndigheter utan den finns i politiken. Nu krävs ett mycket tydligt politiskt ledarskap innan problemen hunnit växa sig för stora. Frågan är var vi ska hämta det tydliga ledarskapet ifrån?

Tydligt politiskt ledarskap är ju faktiskt något Stefan Löfven sällan utmärker sig i, snarare tvärtom. Löfven är ingen statsminster att luta sig mot när det krisar. Och var det inte han som sa att politiker ska anpassa sig efter vad myndigheter säger och rekommenderar? För Löfven handlar det alltså om att vänta …

Kampen mot coronaviruset kan ha gått in i en allvarligare fas. Och då borde regeringen visa handlingskraft och ta mer kontroll. Ytterst faller ansvaret för den bristande känslan av handlingskraft på den alltid senfärdiga Löfven. Undrar vad historien kommer berätta om den här krisen och Löfven? 

Här har coronautbrottet – oavsett hur många som till slut kommer att insjukna – gett Sverige ytterligare en nyttig läxa. Stefan Löfven är olämplig som statsminster, ändå är han just det. vad säger det om svensk politik? Långt borta är tydlighet och det inövade maskineriet som klickar i gång när landet utsätts för hot.

Coronautbrottet kommer att utsätta samhället för svåra påfrestningar. Hur svåra får vi veta när allt är över. 

Lite husmorstips: Undvik kollektivtrafik, håll avstånd, undvik stora evenemang, jobba hemifrån, håll barnen hemma och snälla nys i armvecket och tvätta händerna när ni varit ute. Sitt inte och vänta på Löfven, han kommer säkert insjukna innan han hinner agera och då har man redan förlorat en hel del. 

Nu är det var och en för sig själv. Så fort det gick att rasera staten som den trygga punkten i kristider. 


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp