Har Sveriges regering och myndigheter gått rätt väg i rapportering och handling om Coronaviruset?

| 11 mars, 2020

Över allt runt om i världen kommer nu den ena efter den andra påbudet från politiker och myndigheter att folk inte ska samlas i möten tack vare Coronaviruset, men vad händer i Sverige?
Den italienska regeringen satte i går hela landet i karantän och i Storbritannien har Premier Leaguer-laget Arsenal satt hela sitt lag i karantän då de kan ha kommit i kontakt med smittan vid ett möte med Olympiacos ägare. Angela Merkel sade enligt Bild på ett gruppmöte med CDU att mellan 60 och 70 procent av Tysklands befolkning kan kommas att smittas av detta viruset.

I så fall så skulle det röra sig om på ett ungefär 58 miljoner människor i bara Tyskland. Men vad säger och har svenska myndigheter sagt om detta virus?
Jo, till en början var råden Folkhälsomyndigheten kom med att ingen behövde stanna hemma även om de kom från smittade områden. Dessa råd kom så kort tid tillbaka som två till tre veckor sen. Råden har nu ändrats och nu ska folk som känner sig det allra minst krassliga stanna hemma i två veckor. Under gårdagen meddelade Löfven att han tillkallat sig alla de övriga partiledarna till idag för att diskutera vad som ska göras.

Men är det inte lite sent att göra det kan man ju fråga sig?
Jag tycker i alla fall att det är det, för han kunde gjort redan förra veckan då smittan redan tagit ordentlig fart i landet.
Under presskonferensen som Löfven höll i gårkväll så talade han också om att han väntade på ett besked från Folkhälsomyndigheten om det behöver införas samlingsrestriktioner, för det menar han behöver komma från den myndigheten för att få genomföras.
Men är inte detta också i sista stunden det i så fall kommer att införas?

För redan för två veckor sen så införde många internationella idrottsarrangemang att tävlingarna skulle genomföras utan publik, bara för att minska på smittorisken. Förra helgen såg man vid någon skidtävling hur intervjuerna skedde med hjälp av en mikrofonbom, bara för att eventuell smitta skulle minimeras. Men här i Sverige så spelades ishockey för fulla läktare, det medan fotbollsmatcher i andra länder spelades för
tomma läktare.
Detta vara för att Folkhälsomyndigheten inte menade att Sverige behövde göra några inskränkningar.

Så har denna virussmitta skötts så bra av Folkhälsomyndigheten?
Har hoten tagits på allvar, eller är de på myndigheten rädda för att komna med tidiga förhållningsregler?
Och kan detta bero på den svenska byråkratin?
Kan det vara för det som Utrikesdepartementet dröjt ned att varna för resor till vissa länder så länge?
Att jag frågar mig detta är för att desto längre restriktionerna dröjer desto större risk finns att Sverige blir lika drabbat som Italien eller Kina.
Vore det inte bättre om dessa myndigheter och departement stämt i bäcken istället för i ån?

Inte för att jag vill sprida ytterligare rädsla, men denna senfärdighet bland myndigheterna och regeringen tror jag sprider mer rädsla och skräck för att drabbas av viruset. Detta till trots att myndigheterna säkerligen redan talat om för de stora medierna att inte intervjua sådana som är rädda, och om de skulle föra det så måste en sådant samtal följas av minst två-tre som inte har någon rädsla. Allt för att inte sprida någon rädsla bland den sovande majoriteten av den svenska befolkningen.
Jag frågar mig om detta verkligen är rätt väg att gå om de vill minska den oron och rädslan som många inklusive jag känner inför denna viruset?

https://www.expressen.se/nyheter/utspelet-i-tyskland-58-miljoner-kan-smittas/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Har Sveriges regering och myndigheter gått rätt väg i rapportering och handling om Coronaviruset?

 1. Carl den 12

  Sveriges regerings folk är rent allmänt inte kända för att vara den mest kvicktänkta ligan i krissituationer !!!

  Calle som ser likgiltighet och total handlings förlamning som ett större hot.
  Politikers och deras ologiska PK-kackel är en farsot i sig, som skördat fler liv än vad Corona kommer att göra i Sverige.

Kommentarer är stängda.