Danmark har gränskontroll på Pepparholm och alla som inte har särskild anledning att vistas i Danmark får vända där.

| 14 mars, 2020

Idag klockan 12.00 stänger Danmark sina gränser för att minska coronavirusets spridning. Och resenärer kommer att avvisas vid gränsen om de inte har en särskild anledning att vistas i Danmark. Det kommer att innebära att Skånetrafiken enbart kommer att köra ett tåg i timmen från Malmö till Kastrup. Likaså har nu danska myndigheter satt upp en extra gränskontroll vid Pepparholm före tunneln i riktning mot Danmark. Där kommer alla bilar att kontrolleras, danska medborgare får korsa gränserna, men turister och utlänningar som inte kan bevisa att de har ett skäl att komma in i landet utestängs.

Bilister som inte har rätt att resa in i Danmark tvingas att vända om på Pepparholm för att återvända till Sverige. Enligt John Alexander Sahlin, Öresundsbrons kommunikationsansvarige kommer både polis och militär att vara på plats för att avgöra vem som får åka in i Danmark.
Till Extrabladet säger justitieminister Nick Hækkerup att arbete i Danmark är skäl att få resa in, men om resenärer till Kastrup släpps igenom det talar inte justitieministern om. På Kastrup är flygtrafiken redan kraftigt reducerad jämfört med hur det brukar vara. Det uppgav danska polisens talespersoner under en presskonferens på Kastrup på lördagsförmiddagen.

140 flyg med 9 000 passagerare ska avgå och ska kontrolleras under eftermiddagen. Jonnie Myller, säkerhetsansvarig på Kastrup, uttrycker att beredskapen är god inför den kommande gränsstängningen.
Han säger: “Vi är redo att stänga gränserna.”
Men är Sverige beredda på att Danmark stänger gränserna, det är frågan?
Lyssnar man till Svenska myndigheter och även regeringen så är de rasande på danskarna, att de vågar vidtaga sådana åtgärder, trots att stängningen bara ska gälla till den 13 april. De menar att detta är onödigt och kommer inte att stoppa smittan.

Där går de danska och svenska myndigheternas åsikter isär, och jag håller nog mer med de danska myndigheterna här att ju mindre inflöde av människor desto mindre risker. Och nu väntar jag bara att Norge ska vidtaga samma åtgärder även om det kan bli mycket besvärligare då Sverige och Norge har en landgräns med ett otal vägförbindelser. Men med tanke på senfärdigheten bland de svenska myndigheterna så är fråga inte om utan när Norge gör samma sak som Danmark. Sen återstår Finland och Tyskland om vilka restriktioner de kommer att införa, för Baltstaterna verkar redan gjort vissa åtgärder angående färjetrafiken.

Och då står Sverige här med sin syn på hur smittan ska bekämpas, vilka åtgärder som är rätt eller fel kommer bara framtiden att utvisa. Men som jag redan uttryckt så tror jag mer på vad grannländernas myndigheter gör än vad jag tror på de svenska myndigheternas åtgärder som allt för ofta kommer dagar efter utländska myndigheters handlingar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ny-granskontroll-satts-upp-pa-oresundsbron?fbclid=IwAR2kShApYQMIQdVSu9ufAkApj_gnarel1DdifRlDGKnzgshWudQ0cY7b7AI