Enligt en opinionsundersökning är förtroendet högt för Folkhälsomyndigheten. Ytterligare en person, en 85-årig kvinna avliden i Coronaviruset

| 14 mars, 2020

Under natten avled ytterligare en person i Sverige i Coronaviruset. Det handlar om en 85-årig kvinna i Västra Götaland, något som Sahlgrenska sjukhuset bekräftat.
Tidigare statsepidemologen Johan Geisecke som nu är rådgivare åt WHO tror att virustoppen ligger framför oss. Men han tror ändå att den värsta smittspridningen kan vara över fram till sommaren.
Men nu undrar man om detta precis som alla andra antagande är rena gissningar eller det är underbyggt med fakta?

För de så kallade ”experterna” har ända sedan smittan började sprida sig kommit med mer än ett ounderbyggt uttalande. Uttalanden som att Sverige inte kommer att drabbas av Coronaviruset, liksom att vi kommer bara att få ett fåtal sjuka och därför behöver snittade inte isoleras och sättas i karantän.
Man frågar då vad denna så kallade ”expert” bygger uttalande om att smittan kommer att avta till sommaren?
För det är i stort sett samma uttalande som den hårt kritiserade Trump kom med för någon vecka sedan.

Men hans uttalande har som sagt har kritiserats och sagts vara ett högerpopulistiskt uttalandet som inte varit underbyggt.
Så vad är då detta uttalande som Geisecke nu säger, är det högerpopulistiskt eller är det underbyggt?
Eller är det så att det beror på var uttalandet kommer ifrån om det klassas som ”högerpopulistisk smörja” eller välunderbyggd fakta?
Likaså så meddelas nu att 815 personer bekräftats smittade av Coronaviruset.
Men stämmer den siffran överens med det verkliga talet smittade i Sverige?

Nä, naturligtvis gör det inte det längre då Folkhälsomyndigheten bestämt att inte testa alla för smitta. För nu ska det sparas på resurserna och bara testa de som är allvarligt sjuka och som behöver sjukhusvård dom ska testas. Det ör de och sjukvårdspersonal och äldrevården som kommer att testas om de uppvisar smittsymptom som kommet att testas. Och ned tanke på all materialbrist som nu visar sig så är det nog den enda vägen att gå.
Men frågan återstår då varför Folkhälsomyndigheten och medierna fortsätter ned att sprida denna siffra?

Nu idag så presenterade SvD/Sifo en opinionsmätning om vilket förtroende medborgarna har för myndigheterna. I den undersökning så visade det sig att 65 procent har stort eller mycket stort förtroende för Folkhälsomyndigheten. Detta trots att myndigheten fått en hel del kritik för sitt långsamma agerande när smittan började spridas i Sverige. Endast 15 procent säger att de har mycket eller ganska lågt förtroende för myndigheten.
Man kan inte låta bli att fråga sig vilka som tillfrågats i denna undersökning, är det den sovande befolkningen som tillfrågats?

Eller vågar medborgarna inte säga att de misstror myndigheterna?
Där är många sådana sådana frågor som man kan ställa sig i detta läget, för när man har hört presskonferenserna från Folkhälsomyndigheten så har de inte enligt mig givit något större förtroende. De har talat med stora och svårförståeliga ord men när det ska komma med åtgärder så kommer de sent, oftast efter att andra länder redan infört åtgärderna.
Jag frågar mig till sist om det är förtroendeingivande eller inte?

https://www.expressen.se/nyheter/experten-smittan-kommer-storma-fram/

6 tankar på “Enligt en opinionsundersökning är förtroendet högt för Folkhälsomyndigheten. Ytterligare en person, en 85-årig kvinna avliden i Coronaviruset

 1. ulf

  Fullkomligt meningslöst att lita på dessa opinionsundersökningar och resultat.Det är ett sätt att styra befolkningens åsikter hela tiden och fullständigt oseriöst.Man indoktrinerar människor i att tro att flertalet ,i detta fall, litar på en myndighet som verkar totalt vilse i pannkakan.Precis lika som ca 25% litar på S ,förmodligen tillrättalagda siffror, SD har säkert 40% om man skulle fråga objektivt.??
  Om det vore objektivt,kvalitetssäkrat och certifierat skulle dessa undersökningar kanske vara mer tillförlitliga och framförallt trovärdiga. Nu är det bara ” som man frågar får man svar ” om inte hela skiten är politiskt styrt och fejkat…….man vill ju inte tro att ca 25% av befolkningen består av till synes hjärnbefriade sozzialdemokrater ….för sveriges skull är de i verkligheten förhoppningsvis färre ??

 2. Agnieszka M Lesiewicz

  Vem tror på sådana undersökningar? Det är en ren propaganda. En expertis som saknar helt några som helst grunder. Och inte ens rent sunt förnuft heller. Helt oseriöst och oansvarigt att t.ex. ge sådana råd att åka till alperna är helt tryggt och utan risker. Var det riskfritt? Det vet vi redan. Och ingen förklaring heller. Det är bara möjligt i Sverige.

 3. Eszter Dobcsanyi

  Det är läge att inte blanda in politiken längre, jag tror.
  Förtroendet beror inte på opinionsmättning. Förtroendet beror på a. / trovärdigt agerande, b./ uppnådd resultat.
  Jag är fundersam. Om en expert:
  – som talar emot att stanna hemma men deltog i Tv- sändning sittande hemma.
  – som hänvisar till vetenskap när vi vet om det inte finns mycket nu, det finns mest praktisk erfarenhet av andra länder.
  – som uttrycker i Tv att han såg mindre mängd människa hosta i trafiken i år än i fjol . (?)
  – som sade då när vi hade ca 290 infekterade att vi kunde vara på toppen ( när vi var på början av en exponenciell sjukdomsspridning).
  Jag skulle vilja vara liten mer övertygad och stödjad.

  1. Bafatt

   @Eszter. Och vem var det som fällde dessa brillianta iakttagande, kan man undra? Folkhälsomyndigheten borde sjukskriva sig så vi slipper allt schwammel!

 4. Mide Kasylmasi

  Vad ska man säga? De har inget gjort. Alla andra har fel, WHO inkluderat. Svenska regeringen och dess “expertmyndigheter” vet bäst. Samtidigt blir vi utskrattade i omvärlden. Danska DR sa till exempel att Löfven inte axlar statsministerrollen och gömmer sig bakom myndigheterna och spansk TV sa man lite ironiskt att i Sverige går livet vidare som vanligt. Men så är beredskapen god och Löfven säljer in ett uppdrag till MSB att informera befolkningen för 75 miljoner. Det är pengar som borde gått till sjukvården och utrustning, som verkligen snart kommer behövas. Här ska vi informeras hur vi ska bära oss åt för att inte bli smittade. Tillåt mig småle. Ansvaret axlas på oss och innan kampanjen går igång är redan många smittade. Jämför då med övriga europeiska länder som redan informerar på bred front och där budskapet även går ut på att informera vem man ska få hjälp av. Vi ska i stället hålla oss borta från sjukvården och övriga institutioner som är till för att hjälpa oss. Då kan man ju undra vad man ska betala skatt för? Ja, vad ska man tro?
  Undersökningar ger jag inte mycket för. Rätt frågeställning och rätt val av respondenter ger önskat svar och allt kan manipuleras. Det vet jag från jobbet.
  Det fanns en tid då det någorlunda gick att tro på men efter att Löfven kom till makten är det propaganda och manipulation som gäller och jag känner igen mig i den gamla propagandan från forna östblocket.

 5. Lillemor svensson

  Jag är en 70’årig kvinna med tumör i lungan, covid’19 gör mig mindre rädd än alla experters utfall. Stäng ned Sverige .Allt ska se och låta så bra ut. Vi tål sanningen. Experterna har inget förtroende för folket men vi ska ha förtroende för dom.
  Det är sjukt

Kommentarer är stängda.