Irans Ayatollah Naser Makarem Shirazi godkänner israeliskt coronavaccin trots regimens hat mot Israel

Irans regerings toppledare, inklusive Hamas-ledare Ismail Haniyeh, vid begravningen av den iranska general Qassem Soleimaini i januari 2020. (Foto: Khamanei.ir)

“Iranska stora Ayatollah Naser Makarem Shirazi (93) är en av de främsta ledarna i shia-islam. Han har tidigare varit medlem i det så kallade “expertrådet” i den iranska regimen och anses vara en av de mest extrema bland de spirituella ledarna i Iran.

Makarem Shirazi har tidigare kallat Förintelsen “vidskepelse”, där han konstaterade att profeten Muhammeds karikaturer är “som att förklara krig mot alla muslimer”, utfärdade fatwa mot hundar som husdjur, motsatte sig att kvinnor får delta i fotbollsspel och hävdade att en snabb internetkamp mot islamisk lag (sharia).

Den iranska regimens hat för och önskan efter utrotning av Israel är välkänt. Ändå har Ayatollah nu kommit med ett överraskande uttalande.

The Times of Israel skriver att han berättade för den iranska tidningen Hamdeli på onsdagen den 11 mars att iranierna kommer att få ta det kommande israeliska vaccinet mot coronavirus.

“Det är inte tillåtet att handla med zionister och Israel. Om behandlingen är unik och det inte finns något alternativ, är det inte ett hinder, ”sade Makarem Shirazi.

Svaret kom efter att den iranska dagstidningen rapporterade om möjligheten att Israel skulle vara det första landet som erbjuder ett vaccin mot koronaviruset. Tidningen kontaktade Makarem Shirazi med frågor om iranierna skulle få köpa och använda det israeliska vaccinet.

The Times of Israel skriver att minst 429 personer har dött av koronaviruset i Iran och att mer än 10 000 officiellt är bekräftade infekterade. Siffrorna kommer från iranska myndigheter. Mycket tyder på att antalet koronor som är smittade i Iran kan vara mellan 100 och 1000 gånger högre än myndigheternas stat.

Den stora Ayatollahs uttalande tolkas som ett tecken på att den iranska regimen är i djup kris.

Korona-viruset har lagt ytterligare press på den iranska regimen, som redan är under press från USA: s sanktioner och det iranska folket efterfrågan och önskan om förändring, delvis på grund av ökade bränslepriser.”

Källa: MIFF


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *