EU-kommissionen inför inreseförbud – eller gör man det?

| 18 mars, 2020

Från och med torsdag, 2020-03-19, och 30 dagar framåt gäller inreseförbud för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz.

Beslutet togs direkt efter att EU-kommissionen gått ut med en uppmaning till medlemsländerna om att stoppa icke-nödvändiga resor till EU.

– Det är en exceptionell åtgärd som inte ska vara längre än nödvändigt, säger Mikael Damberg, företrädare för Sveriges begåvningsreserv.

De som är svenska medborgare eller bosatta i Sverige omfattas inte av inreseförbudet. Inte heller personer som har ”särskilt viktiga skäl” att resa hit, som hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor.

Vad herr Damberg inte nämner är följande undantag:

* Det föreligger inget asylstopp, är du asylsökande är det fritt fram och det sker ingen test på om du är bärare av viruset

* De som har trängande familjeskäl undantas – här ges ingen närmare förklaring och samma sak gäller här, ingen provtagning behövs

* De som är i behov av internationellt skydd undantas – här ges ingen närmare förklaring, ingen provtagning behövs

Undantagen omfattar i princip alla människor så vad var egentligen vitsen med ett inreseförbud?

Bilden visar att i Hong Kong tycker man att det är viktigare att skydda sig och andra från smitta medan man i Sverige bunkrar Toapapper. 


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •