Mads Lundgaard om “Anställ en svensk på din restaurang få 0 :- kronor i stöd – anställ en nyanländ få 252 324 kronor.”

När Coronakrisen är över och restaurangbranschen åter börjar anställa kommer utfallet av den djupt orättvisa dysfunktionella arbetsmarknadspolitiken komma upp till ytan.

Arbetsmarknadspolitiken påminner om bristen på intensivvårdsplatserna i vården – så länge det inte var kris gick det att ta ogenomtänkta beslut, men nu kommer verkligheten ifatt.

(Bild nummer två är det stöd en arbetsgivare får om han anställer en nyanländ över 20 år på sin restaurang med en lön på 20.000 stöd från staten en kvarts miljon. En svensk, exempelvis 26 årig som fått sparken grundat Corona 0:- kr)

Arbetsmarknadspolitiken används för, att till en enorm kostnad, maskera stora grupper nyanlända men även utrikes föddas reella värde på arbetsmarknaden.

Då restaurang och andra instegsbranscher är i kris måste nu bidragssystemen och arbetsmarknadspolitiken även stödja svenskar som står nära arbetsmarknaden som blivit av med sina arbeten.

Orättvisorna i arbetsmarknadspolitiken kommer att dyka upp som skräp när snön smälter. Nya i Sverige som inte nödvändigtvist flytt krig får i dagsläget 15.000 – 20.000 – 25.000 kronor i stöd från staten i månaden om någon anställer dem – en svensk – ingenting.

Samtidigt går Danmar genom samma sak. Undertecknad kan inte bedöma om Danmarks mycket kraftfulla tag är rätt men följer såklart samma med intresse.

I dagens politiken beskrivs de speciella Coronaavdelningar som landets sjukhus byggt upp här en med 120 platser på det kända Rikshospitalet i Köpenhamn.

Regeringen har utöver lånegarantier som i Sverige, även givit näringslivet 50 miljarder danska kronor (75 miljarder svenska) i stöd utan krav på återbetalning. Omsatt till svenska förhållande 150 miljarder kronor.

Danmark har flera små och mellanstora företag så detta är väldigt viktigt.

Noterar att kommunerna här försöker underlätta för småföretagen vilket är bra men tror staten måste ta ett större grepp.

Underliggande fundamenta i dansk ekonomi är mycket god så underlaget för att ta sig vidare när man är ute på andra sidan efter Corona är bra.

Valutan kopplat till Euron är visserligen urstark (100 danska 150 svenska kronor) men danskarna har inte dopat sina företag med en svag valuta i decennier så det är inget problem.

Flexicurity innebär visserligen att företagen snabbt har kunnat göra sig av med anställda i krisen men även snabbt rekrytera igen. Det stora kostnaderna ligger på staten för generös A-kassa med mera.

Men kanske viktigast av allt. Danmark har en obefintlig arbetsmarknadspolitik, en obefintlig migration, låga bidrag för nya i landet och ingen bostadsbrist.

Corona spär på digitaliseringen ytterligare även i offentliga sektorn, det det hittills gått trögt.

När vi i Sverige kommer ut på andra sidan står vi med hundratusentals med låg eller ingen utbildning, som dessutom ökar, som står även längre från arbetsmarknaden.

De restaurang och andra instegsbranscher är i kris måste nu bidragssystemen och arbetsmarknadspolitiken även stödja svenskar som står nära arbetsmarknaden som blivit av med sina arbeten.

Orättvisorna i arbetsmarknadspolitiken kommer att dyka upp som skräp när snön smälter. Nya i Sverige som inte nödvändigtvist flytt krig får i dagsläget 10.000 – 15.000 – 20.000 i stöd från staten om någon anställer dem – en svensk ingenting.

Arbetsmarknadspolitiken påminner om bristen på intensivvårdsplatserna i vården så länge det inte var kris gick det att ta dåliga belutt men nu kommer verkligheten ifatt.

Miljarderna till subventionerade anställningarna måste tas bort och arbetsgivaravgifterna sänkas istället.

Ska bli intressant att se regeringens argument för att ovanstående ska fortsätta.

Mads Lundgaard på facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Mads Lundgaard om “Anställ en svensk på din restaurang få 0 :- kronor i stöd – anställ en nyanländ få 252 324 kronor.”

 1. Shada

  Jag håller med dig staten har fel system när det gällar anställa folk. De betalar mycket pengar till nya anlända men unga som studerar på hög skola eller universitet har ingen stöd som bostad eller mat. De måste ta lån och dem som bygger samhället och tar hand om landet när dem väl är klara frånn sina studie. Jag pratar om en grupp som verkligen behöver stöd som är svenskar eller med föräldrar utrikes födda. Den här sterio typen stör många och ingen våga säger emot. Svensk system är fel.

 2. Johan

  När man läser på nätet spår vissa experter att vi kan förvänta oss en arbetslöshet upp till 600 000. Läser man längre ner på sidan spår LRF att vi kommer att få en arbetsbrist när bärplockningen kommer igång. Ska vii fortsätta med arbetskraftinvandring?

Kommentarer är stängda.