Fler och fler läkare kommer med krav att Löfven och Folkhälsomyndigheten måste byta strategi för att rädda liv.

| 22 mars, 2020

I fredags så stod Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under Folkhälsomyndigheten presskonferens och i det närmaste skällde ut alla som riktat kritik som har riktats mot myndighetens medarbetare och då speciellt mot statsepidemiolog Anders Tegnell. Han sa att det var “ovärdigt” och att de minsann vet bäst om vad för åtgärder som behöver tas i Sverige för att minska smittspridningen.
Men vet de det, är det de som numera är allsmäktiga och vet och kan allt?
Ja, man kan allt fråga sig detta när man nu läser den ena efter andra debattartikeln från andra doktorer, docenter och forskare?

Som den insändaren Stefan Hanson, filosofie doktor i internationell hälsa, och Claudia Hanson, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet skrev i går i Dagens Nyheter och där de uppmanade Löfven att byta strategi för att rädda liv. Där de uppmanar Folkhälsomyndigheten att lyssna på vad WHO säger och lyssna till deras rekommendationer. De säger att Sverige nu måste göra en helomvändning för att förhindra en katastrofal utveckling liknande den i Italien. De fortsätter med att skriva att covid-19-epidemin hotar att döda ett stort antal mor- och farföräldrar och de nuvarande svenska kontrollinsatserna verkar acceptera det.

De accepterar också, eftersom skolorna inte stängs, att lägga en enorm framtida börda på barnen, som riskerar att dra hem smittan och infektera och potentiellt döda en del av sina föräldrar och mor- och farföräldrar. De fortsätter sen med att regeringen och Löfven har valt att följa råden från Folkhälsomyndigheten, trots att de avviker från WHO:s rekommendationer om testning och en mångfacetterad strategi, inklusive social distansering. Med detta så menar skribenterna att Folkhälsomyndigheten underskattar möjligheten att begränsa spridningen genom testning och kontaktspårning med avancerad teknologi.

De fortsätter med att betydelsen av denna spårning är förstås ringa vid hög transmission och många infekterade, men ökar om dessa minskar. Den sänder psykologiskt också en signal till folk att myndigheterna bryr sig om dem. Men nu så är det enda vägen att följa utvecklingen av epidemin i Sverige genom att räkna antalet döda, som i går var 20 stycken i Sverige. Om man grovt räknat antar att 1 procent av de infekterade dör och att epidemin fördubblas var femte dag skulle vi nu ha 8.000- 9.000 nyinfekterade patienter per dag. Om tio dagar skulle detta kunna leda till cirka 100 nya patienter per dag som kräver intensivvård. Dessa är grova uppskattningar eftersom mer pålitliga siffror från Folkhälsomyndigheten inte rapporteras.

Skribenterna har märkt att Folkhälsomyndigheten verkar ha fastnat i sitt tänkande och myndighetens ledning är kanske av prestigeskäl oförmögen att ta sig ur det. Så nu uppmanar de Löfven och regeringen att be Folkhälsomyndigheten att tydligt motivera sin strategi och förklara varför de inte följer WHO:s rekommendationer. Vi kan inte kapitulera! Storbritannien som tidigare hade samma strategi som Sverige har nu helt lagt om, som det förefaller på basen av en modelleringsstudie från Imperial College Covid-19 Response Team, som drar slutsatsen att drastiska åtgärder måste sättas in direkt för att inte sjukvårdssystemet ska svämmas över och tiotusentals människor avlida.

Skribenterna skriver att sådana drastiska åtgärder är inte nya. De verkar också ha skyddat människor i vissa samhällen från spanska sjukan för hundra år sedan. Vi känner till utvecklingen, vi ser den framför oss i södra Europa. Det finns ingen anledning att vänta. Det är dags för statsministern att ta över ledningen för kontrollarbetet, i samarbete med Folkhälsomyndigheten. Detta är ett politiskt beslut för att skydda Sverige. Saktfärdigheten hos en myndighet kan inte få hindra statsministern. Premiärminister Boris Johnson har tagit ledningen i Storbritannien. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har försökt få tyskarna med sig genom sitt utmärkta tv-framträdande nyligen. Det är nu Stefan Löfvens skyldighet att göra samma sak i Sverige. Det är vårt främsta hopp.

Men frågan är om Löfven har pondus nog till att ändra strategi?
I andra frågor har han haft svårt för det trots att han gång på gång blivit motbevisad att han har haft fel och med det fortsatt köra i samma hjulspår som innan.
Nu i kväll så ska Löfven hålla ett ”tal till nationen” med anledning av den pågående coronapandemin som påverkat stora delar av samhället. Det blir ett extrainsatt program som kommer att sändas i SVT2 och SVT Play kl 21.15.
Detta är en ovanlig händelse, endast en gång innan i modern tid har ett “tal till nationen” ägt rum, det var inför valrörelsen 2018 då alla partiledare bjöds in. Denna gång är det dock bara Löfven som talar och inga från oppositionen.

På frågan om varför bara Löfven ska få tala säger Helena Olsson som är programbeställare på SVT: “Vi har inget val nära förestående och i den här frågan råder i det närmaste borgfred med en stor samsyn mellan partierna. Då tycker vi inte att det är lika nödvändigt att alla är med som inför ett val.”
När då hon får frågan varför inte en intervju skulle räcka så svarar hon: “Kanske adderar det något för publiken, som komplement till alla intervjuer och utfrågningar vi gör, om inte annat inskärper det väl lite stundens allvar.”
SVT:s sida skriver att Agenda som sänds direkt efteråt kommer att analysera Löfvens tal.

Och tittar man runt omkring i världen så är det inte ovanligt att statsministern eller premiärministern håller tal till nationen. Nu kan man ju dock hoppas på att de som analyserar hans tal inte bara är de gamla vanliga som så ofta syns i TV-rutan utan de tar in analytiker fån alla medier och inte bara dem från DN, Aftonbladet, Expressen och deras egna på SVT. För i så fall kommer inte analyserna vara mycket värda. Nä vi får hoppas att på att även någon från dem som SVT anser vara “alternativ” media får vara med. För om inget annat så kanske där kan uppstå någon form av debatt om det som Löfven har sagt och även kanske det han gjort sedan Coronaepidemin startade i Sverige.

https://www.dn.se/asikt/lofven-maste-byta-strategi-for-att-radda-liv/?fbclid=IwAR3l7It9Edk44J3Tkv16ihvzGTaBvK0g6O6Auu56IePYz3L_DU-uVzJ6Vyg
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-talar-statsministern-till-nationen-i-svt-1?fbclid=IwAR3La9jTw1gZPQmn26JaQVyPRremPRqTTO5EUR1Y2EuKrt0c-zANguhT11E

31 tankar på “Fler och fler läkare kommer med krav att Löfven och Folkhälsomyndigheten måste byta strategi för att rädda liv.

 1. Bill Eriksson

  Bevare oss för dessa Steve Bannon-apologeter som förtvivlat söker slå split i det svenska samhället. Stå upp för Sveriges ledning och dess myndigheter i denna svåra situation.

  1. Lars Bolin

   Du kan väl inte tänka Göran. Låt andra som är mer kunniga gora det.
   MVH
   Lars Bolin

   1. Göran Walther Postförfattare

    Lars Bolin, varför skulle jag inte kunna göra det?
    Är det bara för att jag har en avvikande åsikt mot vad FHM har?
    Sen så behöver man inte vara oförskämd mot någon som inte hyser samma åsikt som man själv gör, jag betackar mig för sådana kommentarer.

  2. Kurt Johansson

   Split? Förklara varför WHOs rekommendationer inte följs.

  3. Madeleine

   Så split, är rätta ordet. Det är det sista vi behöver nu. Ignorera alla avundsjuka smittskyddsläkare som gör allt för att få lite plats i rampljuset. Nu måste vi vara eniga, vi har annat att lägga vår energi på nu än att misstro och så split. Även politik är just nu totalt ointressant.

   1. Göran Walther Postförfattare

    Madeleine, varför ska vi ignorera sådana som hyser en annan åsikt än den som myndigheterna get oss?
    Tänk om dessa “avundsjuka” (som du skriver) smittskyddsläkare har rätt och FHM har fel?
    Vi får vara försiktiga med att blint tro på bara myndigheterna, speciellt när de framfört budskap om att smittans höjdpunkt är snart passerad eller att svenskar inte kan föra smittan till Sverige från Italien som de gjort. Sådana budskap inger inget förtroende hos mig och det borde inte göra det hos någon annan heller, men det är inte att slå split i samhället, det är bara att visa att vi är tvungna att lita på andra fakta än de som förs fram av myndigheterna.

  4. Göran Walther Postförfattare

   Bill Eriksson är det att slå split i samhället när man rapporterar och skriver att man har en avvikande åsikt mot den som FHM och regeringen företräder?
   Det verkar som om du hellre vill ha ett sådant system som de totalitära samhällena har där bara den “rätta” åsikten (den som myndigheterna framför) får spridas.
   Är det ett sådant samhälle du föredrar så har du hamnat på fel sida på nätet. ProjektSanning är oberoende och vi delar även för myndigheterna och staten avvikande åsikter.
   För vad säger att FHM har rätt och oberoende eller utländska myndigheter har fel?
   I denna situation Sverige befinner sig i är det viktigt att alla experter får sin röst hörd och att vi inte litar bara till en röst.
   För vad händer om den rösten har fel, var står vi då?

 2. Eszter Dobcsanyi

  Så sorglig. Det styr fortfarande prestige, politik och idé-tillhörighet i mitten av en pandemi. Men ingen politik, ingen ideologi har plats i vården! Det är liv och död nu. Det finns plats endast för vetenskaplig klokhet.

  Det skulle vara farligt med en enda “personlig” sanning, som skall bemötas som “tabu” . Om ingen vetenskaplig tvivel, såsom ingen utveckling tillåts . Letar vi efter den tryggheten?? En låtsas tryggheten?

  Vad tror ni? Vilken anledning kan styra en läkare, en expert, en vetenskapmän för att skrika högt mot yrkesfel och för människors liv? Inte yrkes samvete leder dem??

  Flertalet vetenskapsmän av olika yrkeskategorier erbjudit staten att hjälpa myndigheter i form av hjälp- och rådgivningsteam. Det är tyst… Varför tar inte staten dem med öppna armar? Vad har staten att förlora med att man är mer klok i team? Varför vill staten inte vara transparens och exakt i en så allvarlig läge?

  1. Fredrik

   Det borde framgå mycket tydligare i nyheter och folkhälsomyndighetens publika uttalanden att “dom rekommenderade åtgärderna vi har kommit fram till i Sverige frångår och är i rak opposition till världs hälso organisationens rekommendationer. WHO är inget nät troll eller falsk infodemi spridare. Men det framgår inte alls på tex public service att Sveriges vägval är i motsatt riktning av WHOs riktning. Hålla ihop är fint, men vi håller inte ihop med världen, världen har fel, Italien och Kina vet inte vad som pågår, men vi vet, Sverige vet. Tokigt att det inte framgår i SVT att WHO ber oss tänka om vårt beslut.

 3. Berra Fors

  Hur ska Sveriges så kallade statsminister kunna ta så svåra beslut, han är ju bara en simpel svetsare utan pondus. Anders Tegnells kritik är ju faktiskt berättigad när han kommer med det ena vansinniga uttalande efter det andra. Typ likt dom uttalande som Stefan Löven gör. Såg det inte komma, smittar genom ögonen, vi har nått toppen på smittan. Osv, osv, osv i all oändlighet.

  1. Rik

   Tror du hellre att de rika skulle fatta bättre beslut än denna “simpla” svetsare? Det är ju de rikas representanter moderaterna, fel att vården bantades och monterades ner så att de idag klarar inte denna pandemin.

  2. Karim

   Sverige har gört svaga åtgärder. Tvätta händerna mm. De måste stänga förskolen och grunskola omedelbart vad är synd om våra barn.

 4. Indy Jones

  Självklart vet Folkhälsomyndigheten mest i det här fallet. Det är väl inget konstigt med det.

  Det som görs i Sverige just nu är faktiskt enastående. Vi hanterar en pandemi där vi absolut inte kan räkna med att folk inte kommer dö samtidigt som vi räddar våran ekonomin. Det är en balansgång som våra myndigheter har valt att gå och jag tycker att det är helt okej och fullt förståeligt.

  1. Dan

   Balansen mellan liv död och ekonomi du måste skämta va? Who har styrt oss sen dom startade. Sist var det mat som ger mag cancer kött och shark kan vittna om förlusten för det Rådet. Jag slutade äta bacon tex. Det kunde vi lyssna på något som tar 50 år att bli skadad av men Corona skiter vi fullständigt i och dödar på några veckor en förkyld unge kan med milda symtom bära på något våra äldre och sjuka dör av men vi vet bäst. Fiction eller är människor så naiva fortfarande sånt här är det största hotet mot mänskligheten när invånare blir fler och värmen stiger mark my words. Lilla Sverige vet inte mycket vi var än gång i tiden ett land folk ville komma till och lyssna på och vi var respekterade det är snart slut med det mark my words. Synd att man har familj annars had jag flyttat för länge sedan från det här skiten även demokrati folk styre existerar inte längre tyvärr.

 5. Birgitta Larnefeldt

  Vem är Göran Walther? Vad har han för kompetens att uttala sig om hur samhället ska agera i dessa svåra tider?
  För mig framstår det som att han bara skapar oro utan att själv ha några specialkunskaper eller någon vettig lösning.

  1. Göran Walther Postförfattare

   Birgitta Larnefeldt, jag kan berätta att jag är en helt vanlig person i Sverige, en person som försöker framföra mina åsikter i frågan. Jag har aldrig påstått jag har några specialkunskaper eller att jag har några lösningar på vad som ska göras för att minska smittspridningen, men jag kan tänka och jag litar inte blint på en myndighet som har fört fram fakta som att svenskar inte kan föra vidare smittan från Italien och att smittan snart har nått sin höjdpunkt, som FHM gjorde för några veckor sen.
   Så du menar att det är att skapa oro i samhället?
   Men jag frågar dig då varför Sverige sticker ut så i sin bekämpning av coronaviruset och varför?
   Är det för att rädda liv eller beror det på andra orsaker?
   Jag vet att det inte är några lätta frågor att besvara Birgitta Larnefeldt, speciellt när man blint lyssnar till bara en åsiktsgivare istället för att lyssna på flera och själv bilda sig en uppfattning.

 6. Solweigh

  Vi måste följa världen såklart!!!!!!!

 7. Betty Andersson Axelsson

  Djupt tragiskt för alla människor och företag som drabbas. Sjukvårdspersonalen inte att förglömma som gått på knäna i flera år på grund av att regeringen inte anpassat offentliga sektorn efter den befolkningstillvöxt
  Sverige haft. Hur ska man då kunna vara förberedd på en pandemi? Med all respekt för man prioriterar de svaga i samhället men man borde även vidta åtgärder mot alla oförsiktiga människor oavsett ålder. Självklart ska alla med förkylningssymptom Coronatestas. Vansinnigt att många människor isoleras vid misstanke när de istället kan göra en insats för hela samhället genom att fortsätta arbeta. Men det är uppenbart att resurser saknas, antingen personal eller tester eller bådadera ???

 8. Stefan

  Varför måste vi följa hela världen när vi har helt andra förutsättningar?? Vi är glesbefolkade och vi lever förhållandevis hälsosamma liv med liten andel rökare. Jag tror vi istället kan skörda frukten av att vi haft goda arbetsmiljöförhållanden under många år. Sverige har valt en strategi, vi kan omöjligt veta om det är rätt eller fel förrän i efterhand. Nu gäller det bara att stå eniga.

  1. Dan

   Är sthlm glesbefolkat? Alla bor inte norrland tyvärr Norrland

 9. Karim

  Sverige har gört svaga åtgärder. Tvätta händerna mm. De måste stänga förskolen och grunskola omedelbart vad är synd om barn.

 10. Krister Dahlman

  Jag har jobbat som läkare i 40 år. Många av dem i en position där mitt uppdrag varit att granska och ifrågasätta tillgängliga fakta.
  För mig framstår den väg folkhälsomyndigheten och regeringen valt som den allra bästa för just vårt land. All heder åt deras arbete i den här frågan!

 11. Bixi

  Hej Göran
  Helt rätt, jag har inte hört någon rimlig förklaring till varför de tar beslut mot WHO råd. Sista presskonferensen sås att de fick se om de valt rätt, tiden fick avgöra.

 12. Magnus Bergström

  I begreppet nationell samling måste finnas utrymme för diskussion och till och med kritik som har som avsikt att söka möjligheter till bättre agerande. Detta är tyvärr inte en del av Sveriges förvaltningstradition, och därför väljer FHM att se det som personangrepp och hantera det som sådana. Olyckligtvis leder det till att man hämmar en hälsosam diskussion om alternativa handlingsvägar, där transparenta tydliga förklaringar skulle skapa ökat förtroende hos allmänheten.

 13. Marianne Tegelund Malmquist

  Förstår inte vad du pratar om. De vet ju alla att vi är smittade från alla Italien resenärer,samt att kulmen är inte nådd,den kan komma om 4v -6 v.Fick vi veta idag av Folkhälsomyndigheten.Fhm. påstår inte heller att de har rätt,de har dialoger hela tiden med läkare i andra länder och inhämtar som de flesta människor i vårt land info.från media i olika undersökningar o andra länder och utifrån de sammanställa och räkna ut någorlunda hur epedemin kommer slå i vårt samhälle.

 14. Annelie

  Sluta Göran!!!
  Vem är du att ta över snacket!! ?
  Farligt men att splittra!!

 15. Jonas Mellbin

  Människors framtid och drömmar blir förstörda. Vi kommer känna av konsekvenser från åtgärder mot Corona. Italien har ju inte precis varit framgångsrika. Tycker folkhälsoinstitutet agerar bra.

 16. Stefan

  Bor i Skåne… Stockholm är glesbefolkat, relativt Italien o New York t ex. Blir sjukhusen i Stockholm överbelastade kan vi skicka patienter till Norrland (övriga Sverige ;-)). Vidhåller fortfarande att det är rätt taktik. Och Karim::det är inte synd om barnen. Det bästa är att få lindriga symptom som ung o sedan bli immun. Det är mer synd om barn som inte får gå i skola. Det vi ska fokusera på är att inte smitta 70+ och det är ett gemensamt ansvar. Är la Lovén: gör som du blir tillsagd!

 17. Anonim

  Stäng skolarna Löfven!!! Barnen är också viktigt, de är framtid ,Tyskland tänker på sin folk utan att välja gamla och barn!! Allting de har lag ner, varför inte SVERIGE????

 18. J K

  Jag är rädd när jag hör vad myndigheterna säger och alla ni som följer de blint.
  Hela världen säger en annan sak men Sverige vet bäst. Sorgligt. När man läser att Anders missbedömt situationen i China och sen situationen i Sverige vid sportlovet då har jag ingen respekt för hans okunskap.
  Att man offrar människor för ekonomin är hemskt.
  Hur kan man säga att man ska vara försiktig och samtidigt låta skolor och förskolor vara öppna. Hur ska vi stoppa spridningen när allt är öppet???

Kommentarer är stängda.