Nya besked om skyddsvisiren kom under onsdagen.

| 25 mars, 2020

Jag skrev innan om att Arbetsmiljöverket ville stoppa användandet av de skyddsvisit som nu tillverkas lite var stans i Sverige tack vare de inte är CE-märkta och att de inte är testade och godkända. Men nu verkar det som om Arbetsmiljöverket kommit på bättre tankar eller att de fått en uppsträckning av någon minister för nu kommer beskedet att de inte kommer att bötfälla någon sjukvårdsinrättning eller äldreomsorg som använder dem. Dock kvarstår det att arbetsgivaren ska säkerställa att utrustningen är säker. Men hotet från Arbetsskyddsverket om sanktionsavgifter som de talade om i går är borttaget.

Så nu skall det vara fritt fram för 3DVerkstan i Stockholm och alla de andra som håller på att tillverka skyddsvisir att leverera ut dem till de sjukvårdsenheter som skriker sig hesa efter all typ av skyddsutrustning. Nu idag så säger till och med Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Varg att Arbetsmiljöverket välkomnar initiativ för att möta bristen på personlig skyddsutrustning, men hon tillägger att det inte får ske på vårdpersonalens bekostnad. Den skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården ska vara säker och ge ett ändamålsenligt skydd.

Och speciellt nu under rådande omständigheter vill vi måna om vårdpersonalens hälsa och säkerhet. Hon säger också att myndigheten nu också snabbutreder möjligheten att godkänna utrustning tillfälligt.
I Region Skåne vill de gå steget längre genom att ta över det så kallade producentansvaret för dem. Detta är något som journalisten Emanuel Karlsten rapporterar om på sin blogg.
Så kanske denna byråkratiska dumheten som Arbetsmiljöverket skapade ändå kan lösas på ett smidigt sätt så att sjukvården kan få de skyddsvisir de skriker efter.

Nu kan man bara hoppas att Skatteverket också kan lösa frågan med skatten på den skänkta etanolen till handspriten, för då visar de att de tar denna kris som Sverige nu går igenom på allvar. Men då tror jag nog Magdalena Andersson får ryta till på det verket ordentligt, för skatteverket brukar inte ge med sig så lätt.Så där är ytterligare lite kvar att göra även i dessa frågor innan Sverige något så när fungerar som ett normalt land där krisen sätts först och alla andra frågor blir sekundära.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-beskedet-om-3d-printade-skyddsvisiren?fbclid=IwAR2qxVnG4l3eAE2BhF_wtoYCxLSwGOisN6nJKWNA1t8_lGfu57lBBP9fsys
https://emanuelkarlsten.se/03/efter-arbetsmiljoverkets-stopp-region-skane-hittar-kryphal-andra-regioner-far-garna-kopiera-oss/?fbclid=IwAR1lHqA70WOUogCKxeR0BXOYMWoNrT-GfwvMgTNLTc1HqCDhotzJsGW0WK4

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *