Tino Sanandaji: Värre än den stora depressionen

| 25 mars, 2020

Jag intervjuas av Expressen om varför vi har en ekonomi som krymper snabbare än den stora depressionen, och om förslaget att hålla smittan i schack som samtidigt normalisera ekonomin genom radikalt uppskakade dagliga masstester.

Sverige har såklart inte förmåga för detta just nu, men har absolut kapacitet att skaffa testkapaciteten bara man mobiliserar i tid.

Under depressionen föll BNP ca 10 procent per år, dvs. ca 2 till 3 procent per kvartal. Konjunkturinstitutet tror att Sveriges BNP faller 5 procent nästa kvartal, således är dubbelt så snabbt, och då är deras estimat bland de mer optimistiska.

Niklas Svensson intervjuar även finansministern, professor Lars Calmfors samt småföretagare i ett specialprogram om krisen. Detta är en mardröm vars djup många fortfarande underskattar, men skillnaden mot Stora Depressionen är att vi denna gång har teknologi och makroekonomiska kunskap att rädda ekonomin, bara vi har förståndet.

För att visuellt illustrera faran med minskat efterfrågan har jag som ni ser låtit mitt skägg växa ovårdat under isolationen.

Tino Sanandaji på facebook

Expressen


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •