2975: Coronabukett och konstens värdegrund

| 28 mars, 2020

Coronatemat kan tänjas dit man önskar. En bokrecension får förnyat intresse genom virusförmedling och Sven Anders Johansson kan ställa frågan om vi står inför kapitalismens undergång. Han kommer dock fram till att betvivla att detta kommer att ske. (Aftonbladet)

Kyrkohistorikern Joel Halldorf kan passande ge sig in i de existentiella frågorna varvid han framför att människan har 100 % dödlighet. Filosofiskt sätt är det inte säkert eftersom vi inte vet om någon av de nu levande är odödlig. Så kan man tillägga att kristendomen, åtminstone tidigare, har förespråkat evigt liv något som skulle göra hela coronacirkusen tämligen banal. Halldorf brukar tala varmt om religionen men vilken ståndpunkt han har i denna viktiga fråga nämner han inte. (Expressen)

Emellertid är det inte nödvändigt att allt på ett eller annat sätt handlar om corona. I konsten har vi kunnat följa en lång rad ”konstskandaler”. Inte traditionella överskridanden utan en långtgående bevakning av konstinstitutionernas värdegrund. Det har protesterats mot samarbete som konstnärer och andra konstagenter menar inte är passande för att stödja konst. Martin Schibli har uppmärksammat en kommande utställning på Malmö konsthall med den välkände konstnären Hassan Sharif (1951-2016) från Förenade Arabemiraten. Curatorn är den mycket väletablerade Hoor Al-Qasimi. Hon har etablerat Sharjahbiennalen och står också bakom Emiratens deltagande i Venedigbiennalen. Regimen är mycket betänklig men kan alltså putsa sitt varumärke med att finnas med i konstens finrum. Sharjahbiennalen, som inte accepterar konstnärer från Israel och som följer en sträng censurering har dock omhuldats i västliga medier. Men hur är läget nu? Martin Schibli och konsthallschefen medverkar i SvT Kultur.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •