Sjuksköterskan Maria berättar om rädslan i vården av att bli smittad av de patienter de vårdar

| 31 mars, 2020

Jag ber redan nu ursäkt för mitt språkbruk i detta inlägger då det gör mig fly förbannad.
Man frågar sig vad fan cheferna på den avdelning som sjuksköterskan Maria jobbar på tänker på?
För när de tvingar personal att vårda patienter utan skydd när de inte vet om de är smittade med covid-19 och sen säger att de inte får diskutera detta öppet då det kan skapa hysteri.
Vad fan tänker de på, vill de att Sverige ska bli ett nytt Italien eller Spanien?
Maria berättar att hon har skuldkänslor, att hon tycker det känns otroligt jobbigt att veta att hon en dag kanske smittar sina barn.

När hon nu berättar detta är det tredje gången på kort tid som hon sitter och väntar på svar om en av hennes patienter har coronaviruset. Hon berättar att personalen får inte testas för viruset men om patienten har covid-19 vet hon vad som gäller.
Hon säger: “Då får barnen vara mer med sin pappa och mindre med mig. Att bara ha symptom räcker inte för att inte jobba. Vi har inte tillräckligt med personal. Om vi hade stannat hemma för hosta så hade det inte funnits folk på golvet.”
Men vad har hänt med den världsbästa sjukvården, den som Lena Hallengren och hennes företrädare skrutit om i år även när det ena efter det andra larmet kommit?

Vad fan är det som hänt med den beryktade sjukvården?
Sjukvårdspersonalen på avdelningen berättar att de endast får använda skydd vid konstaterad smitta. Och handsprit finns det inte mycket kvar av. Och nu talar Socialstyrelsen om att de vill ta bort mer och mer skydd. Maria berättar att engångsvisir som normalt kastas i riskavfallet numera där hon arbetar spritas av och återanvänds igen.
Men vad fan är det för sjukvård, har Sverige blivit ett u-land i smittskyddsmedicin?
Hon säger: “Myndigheter har aldrig lyssnat på sjuksköterskor. Men vill de som bestämmer stå på första plats utan rätt skydd och vårda alla dessa patienter som ständigt hostar på dig?”

Det är dock inte bara på Marias arbetsplats det ser ut så här, runt om i Sverige larmar nu vårdpersonal om att de tvingas jobba utan rätt skydd. Facebook-gruppen ”Vägra sänka hygienkraven” har snabbt fått över 32 000 medlemmar. I den skriver personal om sin oro. Några skriver att de inte tänker jobba under de här villkoren.
Maria säger: “Vi jobbar på. Vi vill jobba. Vi vill hjälpa. Vi brinner för detta. Men vi måste få lov att känna oss säkra och trygga.”
Och visst fan ska sjukvårdspersonalen kunna känna sig trygga och säkra på sin arbetsplats, de ska inte behöva känna någon rädsla för att snittas och kanske dö av detta virus.

De ska inte behöva utsättas för det som sjukvårdspersonal i Italien blivit utsatta för, och där den 27 mars var 45 läkare och 100-tals sjuksköterskor som mist sina liv efter att de smittats på sina arbetsplatser.
Men enligt Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten så är sjukvårdspersonalen supermänniskor här i Sverige, de kan inte bli smittade.
För annars så hade de väl inte börjat tänka på att sänka på skyddskraven, då hade de väl inte börjat tala om att sänka hygienkraven?
Eller är det så att dessa som sitter säkert på sina myndigheter inte bryr sig om dessa hjältar och hjältinnor som nu jobbar med smittade personer på sjukhusens infektionsavdelningar?

Det är nu så att Coronaviruset inte är den enda orsaken som Maria och hennes kollegor nu talar ut och kanske gör uppror.
Hon säger: “Redan innan detta gick vi på knäna. Vi har haft en utsatt situation länge. Ingen har lyssnat. Nu vill de att vi ska jobba ännu mer övertid, alltid stå stand by med telefonen i handen, redo att rycka in.”
Och många hade redan tidigare sagt upp sig på Marias avdelning på grund av hög arbetsbelastning. På grund av psykisk stress, på grund av nätter utan sömn, på en avdelning med brist på personal. Så såg verkligheten ut och detta redan innan coronaviruset.

Så då kan man tänka på vilket helvete det är nu på dessa avdelningar. Det är till och med så illa att det är nyutbildad personal börjat jobba på natten. I normala fall måste de som jobbar natt vara erfarna. Detta för att de på natten måste jobba ensamma med många patienter och göra snabba bedömningar och beslut, när det inte alltid är lätt att få in en läkare. Men så är det inte nu längre nu sätter de in oerfarna som tvingas jobba ensamma och som kanske får ta hand om avgörande om liv och död.
Jag frågar om det är den sjukvård du som patient vill ha, kanske när du ligger på det yttersta och inte kan andas, när du ligger i en sjukhussäng och håller på att drunkna?

Att jag frågar detta är för det är inte den vården jag förväntar mig av ett välfärdsland som Sverige. Det är inte den vården jag har fått under min uppväxt. Det är en sådan vård man däremot kan vänta sig i ett utvecklingsland, i ett land med bristande ekonomi.
Men har inte Finansminister Magdalena Andersson gång på gång skrutit med hur välfyllda våra lador numera är och hur bra hon och regeringen Löfven skött vårt fosterland.
Så hur kan det då vara att där inte finns någon skyddsutrustning till sjukvårdspersonalen, varför har ingen sådan införskaffats?
Jo, det enkla svaret som regeringen inte är sena att tala om är att det ligger på landstingens ansvar, att det är de som har felat.

Men där är ett annat svar som regeringen Löfven inte är så måna om det kommer ut, och det är att tidigare regeringar och då allt som oftast socialdemokratiska inte menade att Sverige behövde något beredskapslager. De sålde ut dessa lager för några spottstyver. Fullt fungerande fältsjukhus, lager av sjukvårdsutrustning, plus fordon och en massa annat som nu kunnat användas. Sådana saker som andra länder nu använder i sina försök att bekämpa Coronasmittan. Medan sjukvårdspersonal här i Sverige får försöka själva tillverka skyddsutrustning bäst de kan. Medan läkare och sjuksköterskor här besöker byggvaruhus för att köpa eller be om skyddsoveraller och regnrockar.

Vad i helvete är det för sjukvård, inte är det någon sjukvård vi kan begära av ett välfärdsland eller?
Här under kommer de nya föreskrifterna som region Skåne har bestämt ska gälla. Och något som Region Skåne menar sjukvårdspersonalen ska vara trygga med.
(Utifrån aktuellt kunskapsläge uppdaterade Region Skåne fredagen den 20 mars de vårdhygieniska rutinerna vid covid-19.
Skillnaden mot tidigare riktlinjer är att full skyddsutrustning bara ska användas vid patientnära kontakt, det vill säga inom 2 meters avstånd från patienten.
Övrig aktivitet i ett rum med ett bekräftat eller misstänkt fall av covid-19 kan utföras utan skyddsutrustning och ska skötas med rutiner motsvarande de som används vid influensa.)

https://www.expressen.se/kvallsposten/sjukskoterskan-maria-om-radslan-att-smitta-sina-barn/?fbclid=IwAR2EpdkeWuOW4OA1zjvh3ZUCSaq5kU5FxytyDme7Ql9UorIl06_b865VtC4

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Sjuksköterskan Maria berättar om rädslan i vården av att bli smittad av de patienter de vårdar

  1. ulf

    Skyddsutrustning saknas överallt…..vad har vi MSB ” Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap till ? snart ropar Eliasson hjälp oss. hjälp oss igen 🙁fast det är msb som skall ha beredskap för detta och andra kriser. Lika värdelöst som E U medlemskapet när det verkligen gäller liv och död för oss medborgare.I båda fallen värdelösa byråkrater utan handlingskraft. Ledningen i MSB borde ställas till ansvar för detta mänskliga katastrofläge och värre blir det hela tiden. Hjälp oss var budskapet ……….😢😢🙁

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *