Tino Sanandaji om Sveriges avvikande Coronastrategi

| 1 april, 2020

Sveriges avvikande Coronastrategi är en polariserad fråga som det skrivs massvis om internationellt, men har stöd av en majoritet av Sveriges befolkning. Idag skriver NBC: ”Sweden defies lockdown trend” och citerar en professor på Karolinska som är kritiskt mot folkhälsomyndigheten.

Även hälsoexperter är delade, vissa berömmer strategin medan andra varnar för dess konsekvenser. I en ny fråga utan vetenskaplig konsensus är det värdefullt att följa empirin, om Sverige gör rätt kan andra lära sig, och annars kan Sverige justera strategin utan att gå all in.

Ett skäl att så många står bakom linjen är bilden att Sverige klarar sig minst lika bra som andra. Problemet är att det är svårt att jämföra sjuka mellan länder då man testar olika, vilket gör att många jämför antal döda, där mätfel är mindre.

En sak många underskattar är att det tar veckor innan åtgärder märks i dödsdata, tid att smittas, insjukna och avlida. Sjukdomen växer därför alltid långsamt först (även i länder som Italien och Spanien) men sen snabbt där det sprids. Det gör att vi inte kan vara säkra på att en strategi funkar förrän några veckor, speciellt för små länder.

Vi kan jämföra Sverige med grannländer. Sverige ligger strax över Danmark men sämre än Norge, medan Finland är i ett tidig stadium där mätfel är stort. Närmaste dagar kommer bilden bli tydligare, om inte kurvan sjunker är det ett tecken på att Sverige är på väg mot de länder som klarat sig sämre.

Ingen bör så tidigt ”låsa in sig” i ett läger om vad de tycker, eftersom datans statistiska egenskaper inkluderar tidslag, exponentiell ökning och små samples är det väldigt volatil i början.

Tino Sanandaji på facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: