Det kan inte vara sant! Äldreboende används för att vårda coronasmittade patienter

| 2 april, 2020

Här läser vi oroande nyheter om äldre som smittas av Corona, trots den svenska strategin om att speciellt skydda äldre. Samtidigt får vi veta att man använder äldreboende för att vårda coronasmittade patienter. Är det här en strategi fler kommuner använder? 

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/coronasmittade-patienter-ska-vårdas-på-äldreboende-1.26004453?fbclid=IwAR1kYGf25VZk67nKXbSrD8Nim757KCj-K7nKirBaxHhNBAarpIWuRrK8kBY

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/smittade-pa-boende-for-aldre-i-stockholm?fbclid=IwAR1IJE_GFoXU5MkrvD37Z2IVtkMJyMMo-egprRJMPFRHQ72xmW_mz9mdToM

Det kanske inte är så konstigt att våra äldre är en av landets mest corona-drabbade grupper. Det finns förstås fler förklaringar. De är äldre, svagare och har sämre hälsa. Men ändå. Om någons kära äldre anhörig smittas är sannolikheten stor att personen dör knall och fall. Eftersom de är just äldre. Och visst, de ska dö snart, men inte tusan vill väl någon att de ska behöva dö på grund av Corona som tagits in i huset. 

Omvärlden förfasa över den svenska regeringens strategi för att bekämpa smittspridning, med fler pekpinnar än provtagningar och fler rekommendationer än förbud. Vi ses som en udda fågel men om det stämmer att Göteborg placerar coronasmittade patienter på äldreboenden, ja då kan vi med rätta tala om en slags modren ättestupa. Det är svårt att förstå detta på något annat sätt. Så oförsiktig kan väl ingen vara idag med all den information som finns om hur sårbara äldre är för viruset. 

Stefan Löfven säger hela tiden att vi ska värna och separera de gamla. Då kan man väl inte använda ett äldreboende till smittade patienter?! Det kan inte finnas någon mer olämplig plats att förvara coronasmittade patienter på än ett äldreboende.  

Annika Ljung och Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på Östra sjukhuset i Göteborg, litar dock på bedömningen som gjorts av smittskydd. “Det är ingen fara att det skulle smitta mellan våningsplan eller patienter. Personalen har fått en heldagsutbildning och all vårdpersonal är tränade på att jobba enligt smittskyddsprinciper. Den stora faran är om de smittade ligger kvar på sjukhusen eller om personer utifrån besöker äldreboenden utan att ha koll på smittskydd, menar de. 

Den svenska modellen fortsätter att sticka ut i alla sammanhang. Det är förstås inget regeringen ser. De fortsätter att betona de specifikt svenska särdragen. ”Vi har fortfarande väldigt stor tillit, till varandra, men också till myndigheter och politiker” sa exempelvis utrikesminister Ann Linde när hon skulle förklara den svenska corona-strategin i jämförelse med andra länder.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: