Tegnell säger att han inte är personligt ansvarig för att äldre dör

| 2 april, 2020

Sveriges statsepidemiolog känner sig nödgad att gå ut med ett förtydligande om att han inte är personligt ansvarig för att äldre dör. Eller att många äldreboenden drabbats av smittan. Han säger istället att “Vi har alla ett kollektivt ansvar i samhället för att skydda de äldre.”

Och visst har vi alla ett ansvar, men vem har påstått att kritiken handlar om Tegnell som person? Han är Sveriges statsepidemiolog och med det följer ett ansvar. Ett ansvar många anser att han inte har tagit. Även omvärlden kritiserar Tegnell och Sveriges strategi. 

Det här är faktiskt allvarligt. Smittan finns nu på äldreboenden i uppemot 90 svenska kommuner. Och att den finns där beror på att Tegnell från början varit väldigt otydlig och vart efter det uppdagats att smittan kräver mer instater, ändrat det han tidigare har sagt. Ändå ställer han sig tveksam till om ett tidigare förbud hade gjort någon skillnad och menar att nuvarande förbud är en ”väldigt tydlig signal” om att äldre måste skyddas. Alltså att det är fullt tillräckligt. 

Trots utvecklingen fortsätter Tegnell att hävda att regeringens förbud mot besök på äldreboenden inte kom för sent, utan att det fanns väldigt tydliga rekommendationer även innan. Gjorde det verkligen det? För om det gjorde det måste det ju betyda att vårdpersonal och gemene man helt sonika struntade i rekommendationerna. 

Läs i Omni

Våra äldre är en grupp som förtjänar bättre och som är viktiga att skydda. Större delen av antalet dödsfall vi ser händer i just den gruppen. Men som alltid spricker bubblan. Medan många andra länder är extremt transparenta och delar med sig av prognoser och är tydliga med sina strategier så har Tegnell och Sverige gjort det motsatta. Och det spelar roll! Framför allt förhindrar det gemensamma ansvar han hävdar. 

Så jo. Det är delvis Tegnells ansvar och ett misslyckande att smittan har fått fäste på landets äldreboenden? Visst, man kan som Tegnell slå ifrån sig det med att säga: “Det är inte fantastiskt stora mängder med personer som blir sjuka och avlider i Sverige” men det är inte rätt att göra det. 

Det är svårt att få ett konkret svar från Tegnell om någonting gällande Corona, men jag antar att Tegnell kommer reda ut det här i underhållningsprogrammet Skavlan till vilket han är inbjuden. Där borde han förklara varför man inte införde besöksförbud och andra restriktioner inom äldreomsorgen redan för en månad sedan? Man visste ju att att det var de äldre man ville skydda redan då och knappast kärnfysik att smittan skulle ta sig in där.

Läs i Aftonbladet: Statsepidemiolog Anders Tegnell ser det som ett misslyckande att covid-19 tagit sig in i stor skala på landets äldreboenden. Men han tycker inte att han har något personligt ansvar för misslyckandet. – Vi har alla ett kollektivt ansvar i samhället för att skydda de äldre, säger han.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •