Nej det är inte rasism. Det handlar om att rädda liv.

| 3 april, 2020

Den offentliga corona-statistiken i Sverige redovisar vare sig postnummer eller födelseland – viktiga pusselbitar för att förstå hur lokala och kulturella mönster spelar in. Vi måste våga tala klarspråk, skriver Ebba Busch.
Foto: TT

När Ebba Busch skriver att vi måste våga tala klarspråk om hur kulturella mönster spelar en viktig roll i kampen mot Corona skriker rödgröna om rasism. Det handlar faktiskt om att rädda liv. Hur det kan tolkas som rasism är obegripligt.

Norge gör detta exemplariskt. Vanligaste födelseland är Somalia efter Norge, skriver Hanif Bali på twitter. https://twitter.com/hanifbali/status/1245638602127597570…

Det handlar alltså inte enbart om socioekonomi eftersom andra mindre bemedlade grupper inte är lika starkt representerade. Det verkar snarare handla om sociala kluster.

Eller som Busch skriver, om: ”Det finns antagligen en rad förklaringar. Levnadsförhållandena i de utsatta förorterna är sämre. Trångboddhet, usel ekonomi, svag hälsa och bristande informationsvägar råder. Dessutom finns tänkbara kulturspecifika orsaker. Somalierna har ofta tätare familjerelationer än svenskarna. De är uppfostrade i en omgivning där man inte nödvändigtvis litar på myndigheter. Analfabetismen är utbredd (för svenska förhållanden) och somalierna har inte samma tradition av skriftlig information eller av medicin.”

https://www.aftonbladet.se/…/vaga-tala-klarsprak-om-corona-…

https://twitter.com/aidabadeli/status/1245692481708138498…


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •