Ungdomar hostar medvetet mot personer de mött på gatan, detta kan vara ett brott.

| 3 april, 2020

Just nu håller polisen i polisregion öst på med en förundersökning mot två unga killar som sprungit omkring och medvetet hostat mot personer de mött på gatan. I vissa fall så har detta skett samtidigt som de talat om att de är smittade av Coronaviruset. Inte bara att uppförandet kan kännas obehagligt och olämpligt av de förbipasserande, det kan också vara ett brottsligt uppträdande skriver Kristian operativt ansvarige i polisregion östs stab för Corona.

Den som medvetet tillfogar en annan person sjukdom kan misstänkas för misshandel. Sker samma sak av oaktsamhet kan det röra sig om vållande till kroppsskada eller framkallande av fara för annan. Så detta osmakliga och olämpliga skämt, (om det nu rör dog om ett sådant) kan stå dessa ungdomar dyrt. För även om de inte blir dömda för misshandel eller vållande till kroppsskada alternativt framkallande av fara för annan så kan de bli dömda för ofredande.

Ett brott som kanske inte låter så allvarligt men som dock ligger kvar i brottsregistret för dessa ungdomar under lång tid. Och nu uppmanar polisen i region öst i ett Facebookinlägg folk ska markera mot olämpligheten i detta uppförande genom att anmäla detta till polisen. Polisen uppmanar också i samma Facebookinlägg att föräldrar ska prata med sina barn och ungdomar om detta. Jag hoppas dock att dom kommer snabbt och att den plus att ni polisen markerar mot detta får ungdomarna att upphöra med detta och inse att det är olämpligt och ett fruktansvärt uppförande.

https://folkbladet.se/lokalt/norrkoping/artikel/att-medvetet-hosta-pa-andra-kan-vara-brott/wjod3q7r