Nej, låt oss slippa detta igen. #jagstårinteut

| 4 april, 2020

#vistårinteut passar på att använda Coronakrisen som ett argument för att de ensamkommande afghaner som kom till Sverige 2015 ska få stanna. De menar att de riskerar utvisas på grund av uppsägning eller sänkta löner, som leder till att de inte kan uppfylla de krav som ställs i lagen. 

Vad #vistårinteut utelämnar i sitt upprop är förstås att en majoritet av de 9 000 personer som omfattas av gymnasielagen inte klarar av sina studier och därför kommer vara utan examen och jobb. Men att prata om de ensamkommandes (o)kunskaper är farligare än att prata om invandringens baksidor generellt. Den obekväma sanningen är att de saknar ordentlig dokumentation om deras bakgrund, vilka skolerfarenheter de har, språk- och ämneskunskaper nödvändiga för utformandet av en verklighetsförankrad studieplan.  

Så hur går det för denna grupp i skolan? Illa, visar en ESO-rapport och en SOU-utredning som kom på försommaren. Svensk skola är inte särskilt på att utbilda utländska elever. Inget annat land i Pisa har så stor skillnad i resultat på inrikes och utrikes födda elever. Sämst går det för de ensamkommande. Det borde spela roll i sammanhanget.

https://www.di.se/ledare/pm-nilsson-majoriteten-ensamkommande-klarar-inte-gymnasiet/

Gymnasieamnestin är också en lag som drevs igenom utan att ha folkets stöd eller någon konsekvensanalys. Lagrådet riktade skarp kritik och påpekade att lagen var så pass dålig att den inte ens egentligen kunde implementeras. Lagrådet visade sig ha rätt, gymnasieamnestin har resulterat i enorma problem, bland annat har man tvingat lärare in i en omöjlig position. Majoriteten av de ensamkommande som studerar på gymnasiet kommer sannolikt inte att få godkända betyg. I alla fall inte om de ska bedömas rättvist. Till SVT sa läraren Cecilia Martinsson (2019) att hon trodde att det kommer att kännas svårt att sätta ett betyg som inte är godkänt om hon vet att det bara hänger bara på det.

https://www.kristianstadsbladet.se/ledare/larare-ska-inte-vara-asyldomare/

Lagen kräver att de ensamkommande ska studera och samtidigt stå för sitt eget uppehälle och boende. Alla som lever i verkligheten förstod redan då lagen drevs igenom omöjligheten i detta. Det har resulterat i att många ensamkommande lockats över till kriminella gäng.  

Varför den här lagen ens drevs igenom är en gåta. Så vad var det som fick politiker att fatta ett så irrationellt beslut? Ja det handlar bland annat om #vistårinteut som med sin ideologiska blindhet lyckades få lika ideologiskt blinda politikers öra. Vissa politiker i Sverige kan inte se något annat än sin egen utopiska vision av Sverige som en humanitär stormakt.. En vision som bäst låter sig beskrivas som just en ren idiotisk utopi. Medan andra politiker var/är rädda. Rädda för att säga nej och riskera att bli kallad för främlingsfientlig, rasist och inhuman. 

Man har alltså ignorerat fakta som talar emot och enbart tagit hänsyn till fakta som stödjer den egna visionen. Frågan är, kommer man göra det igen? Det här var då ett farligt politiskt agerande som resulterade i allvarliga konsekvenser. Det är fortfarande lika farligt och oansvarigt. Låt oss hoppas på att man inte fortsätter i samma bana. 

Och låt oss hoppas på att svensk politik en gång för alla förstått att politik handlar om hur ett samhälle ska se ut, och att det är något vi tycker olika om. Det är därför vi röstar på olika partier. Det gör att politiker inte heller får överlämna politiska frågor till aktivister som #vistårinteut 

https://www.expressen.se/debatt/den-obekvama-sanningen-om-gymnasielagen/

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/GGLaEq/lat-alla-som-kom-till-sverige-2015-fa-stanna


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •