Ett sjukt land, styrt av en sjuk regering och med en sjuk befolkning

Igår var sonen, 16 år, och jag på Nyköpings Sjukhus för en efterlängtad röntgen. Det har varit lång väntetid och att besöka sjukhuset nu under Coronatider fick väl betraktas som ett självmordsuppdrag. Men vi var väl förberedda. Ansiktsmask på. 

Jag måste säga att besöket blev en chock. Att man bygger om sjukhuset är ingenting att göra åt. Tyvärr innebar det en flyttad entré som fick till följd en 200 meter lång promenad i en kulvert, längst ner på plan 00. 

Nåväl, väl inkommen genom entrén fanns en receptionsdisk med personal utan ansiktsmask. Besökare, ej heller med ansiktsmask, stod alldeles inpå varandra. Ett litet utrymme bredvid erbjöd kylda drycker, kaffe och godis för den hugade spekulanten. Inte heller här bar personalen ansiktsmask.

Vi traskade de tvåhundra metrarna i kulverten till nästa byggnad och vi mötte ett 30-tal personer kryssandes fram på väg åt andra hållet, mot entrén, samtliga utan ansiktsmask. 

Efter att traskat genom kulverten hade vi att välja på att ta hissen sex våningar eller ta trapporna. Det fick bli hissen. Den var tom men precis när dörrarna skulle stängas trängde sig en person in i hissen. Även denne utan ansiktsmask. Vi bad denne avlägsna sig men han vägrade. Vi kunde inte tränga oss förbi honom så han fick åka med. Jättekul med tre huvuden med ett mellanrum av ca 50 cm. 

Så var det dags för skiktröntgen. Personalen bar inte ansiktsmask. Därefter vanlig röntgen i ett annat rum med annan personal. Ingen bar ansiktsmask. 

Vi tog hissen ner, ensamma den här gången trodde vi. Vi fick dock besök av tre sköterskor, samtliga utan ansiktsmask. Fem personer på en yta av 1.5-2 kvm. 

Väl ner i kulverten fick vi återigen kryssa mellan människor utan ansiktsmasker. Vad enkelt det hade varit om alla tillämpat högertrafik. Till slut kom vi då äntligen ut och kunde åka hem. 

Slutsummering. Ingen av de ca 100 besökare vi mötte/såg bar ansiktsmask. Ingen av personalen bar ansiktsmask. Jag kommer inte att besöka ett enda sjukhus med mindre än att jag bärs in på bår i väntan på den slutgiltiga vilan. 

Ser det ut så här överallt i Sverige är vi på väg mot utrotning. Bli inte sjuk. Blir du sjuk, dö i hemmet och dö med värdighet. 

Jan-Ove Malmgren

Bild: Den sista vilan/Årjängs begravningsbyrå

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Ett sjukt land, styrt av en sjuk regering och med en sjuk befolkning

 1. Eszter Dobcsanyi

  Regeringen har stort ansvar gällande att människor fattar inte allvaret. Staten bagateliserar allt. Myndiheter agerar inte eller för sent som ger intryck om att inget behövs…. Uttalande är missvisande (“det är små del”, “det är inte bevisad ännu”, osv). De inte gav skyddsutrustning varken till vårdpersonalen eller till populationen. Vi döljer att vi har inga bereddskap…. Vi är verkligen enda land som vågar vara så “naken” nu…
  Jag undrar, vad mer (6000 patient, 500 död hittills) skall hända för att kunna ändra på vår attityd?

 2. Eszter Dobcsanyi

  Jag måste korrigera förstås: 6830 sjuks- och 401 dödstal enligt dagens statistic. Dilemman är detsamma.

 3. Darko Blažević

  Helt korrekt skrivet. Skandalöst vilka typer och på vilket sätt leder landet. O andra sidan kan förstå att det ända som återstår är att “tvätta” händerna, ty, folket har fått sina hjärnor tvättade för länge sedan!

Kommentarer är stängda.