Några i samhället som bör hyllas, några som gör en samhällsnytta i Coronapandemin då de hjälper äldre med att handla.

| 7 april, 2020

Jag skrev tidigare idag om hur 92-åriga Kerstin i Sundsvall och om hur kommunens hemtjänst tar hutlöst mycket betalt för att bära hem matvarorna till henne. Jag frågade där också om där inte var någon organisation eller privata initiativ dom kunde göra det åt de gamla som nu inte ska besöka butiker och affärer för att minska smittorisken för dessa. Men i Sundsvall verkar där inte vara någon som tagit ett sådant initiativ, eller i varje fall är där ingen som annonserat ut detta i tidningar eller via affischer på entréerna i hyresfastigheterna. Det är inte som i mindre samhällen som i det jag bor i där en grupp med en 47-årig sjuksköterska i spetsen valt att försöka hjälpa de som är 70+. I det området jag bor i har denna kvinna eller någonsin gruppen satt upp affischer i nästan varje port i samhället där de erbjuder att handla till alla som tillhör de grupper som tillhör riskgrupperna nu i virustiderna.

Det är bara att ringa dem på ett telefonnummer mellan 9-12 på vardagarna, lämna namn och adress så handlar dessa i gruppen och kör hem varorna. Jag vet inte om de leveranserna är helt gratis eller de tar ut ett självkostnadspris, men oavsett så är denna insats värd en uppskattning. Jag vill säga att dessa är de riktiga hjältarna i dessa Coronatider. Det är sådana initiativ som gör att man blir varm i hjärtat och känner att där finns dem som tänker på de äldre när samhället sviktar. Jag hoppas att där finns fler sådana grupper med medborgare runt om i Sverige, sådana som kan hjälpa gamla och sjuka igenom denna pandemin.