Är EU på väg mot att falla sönder, att kollapsa i sviterna efter Coronaviruset?

| 8 april, 2020

Håller EU på att kollapsa, håller det på att bryta ihop?
Man frågar sig detta inte bara efter att den öppna marknaden i och med Coronaviruset visat sig inte fungera när transporter av skyddsmaterial och andra sjukvårdsvaror stoppats vid olika gränser i Europa. Utan även när inte de olika länderna inom eurosamarbetet inte kan komma överens om hur de ska bekämpa de ekonomiska sviterna som Coronakrisen skapat.
Är det så att EU inte klarar av en sådan här kris?
Är det så att länderna som ingår i EU inte vill eller har förmåga att samarbeta när det uppstår en riktig kris?

Är det inte så att experimentet EU borde begravas innan det kostar länderna som ingår däri ännu mer än vad det hittills har gjort?
När EU:s stats- och regeringschefsmöte höll ett webbmöte den 26 mars så var spänningarna höga och nog blev inte sämjan mellan länderna bättre när de i gårkväll höll ett finansministermöte via webben där även de övriga ländernas ministrar och tyngre toppar i EU:s olika institutioner var inbjudna.
När länderna i syd som blivit så hårt drabbade av Coronaviruset möter länder som inte varit så drabbade av viruset och som inte vill satsa de medel som länderna i syd vill de ska satsa.

När länder som Spanien, Italien och Grekland där ekonomin inte varit ballanserad nu vill att EU ska ta fram gemensamma euroobligationer där alla euroländer ska kunna låna på samma nivå, oavsett om ekonomin är stabil sedan tidigare eller härjad av eurokris och statsskuld.
Så hur länge kommer de att dra på ett håll i denna fråga när länder som Nederländerna säger blankt nej till sådant?
När Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra säger: “Euroobligationer vill jag inte gå in på och inte regeringen heller.
Kommer EU att stå mot denna pandemin utan att falla ihop?

Kommer de att hålla sams och komma överens om något?
Magdalena Andersson sa sin och regeringens mening om vad den svenska regeringen tyckte om EU:s handlingar när de stängde gränserna. Hon ska på förhand ha sagt “Transporterna i Europa måste fungera. Det är oacceptabelt att livsnödvändigt sjukvårdsmateriel stoppas vid gränserna. Nu är det dags för alla medlemsländer att ta ansvar.”
Vilket svar hon och Sveriges regering fått det får vi själva tänka oss.
Men jag tror inte dessa ministrar brydde sig om vad hon sa. För det enda de är ute efter är att få är den svenska medlemsavgiften.

Så det är nog befogat att fråga sig hur länge experimentet EU kommer att hålla och hur länge Sverige ska vara med?
Är det inte på hög tiden att Sverige i alla fall tar och omprövar Sveriges medlemskap i unionen?
I alla fall med tanke på det som nu har hänt med stoppade och uteblivna leveranser av varor som redan ska ha varit varit betalda.
Borde inte den svenska regeringen i alla fall säga att vi håller tillbaka vår medlemsavgift till EU tills medlemsländerna släpper igenom de leveranser som inte kommit?
Jag bara menar att regeringen Löfven måste våga visa att vi inte är en sovande tiger som alla andra kan trampa på, den måste visa lite muskler.

Men det är väl för mycket för dem att göra, för då kan det ju hända att de övriga länderna blir arga. Då kanske Löfven inte längre får sitta vid deras bord och vara med om att “förhandla”.
Eller vad man nu kalla det som Löfven gör när han är på dessa statsmans-mötena i EU. För honom är det nog viktigare än allt annat. Men för den svenska medborgaren tror inte jag det är det viktigaste, inte i nuläget. I nuläget är det nog allt viktigare att vi får de sjukvårdsleveranser som redan är betalda och som Sverige så väl behöver.
Så hur länge ska Sverige låta detta fortgå innan vi likt Storbritannien lämnar det sjunkande skepp som EU-samarbetet allt mer börjar likna?

https://svt.se/nyheter/ekonomi/hett-i-eu-om-tusentals-miljarder-mot-corona